Un fin intelectual de la TVR, în bucătăria lui Dinescu  
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-fin-intelectual-de-la-tvr-in-bucataria-lui-dinescu/

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2018

În cele nouă sezoane ale Politicii şi delicateţurilor, Mircea Dinescu a adus în faţa telespectatorilor şi a… tigăii, numeroase vedete ale postului public. În ultima duminică din aprilie, a venit rândul lui Cătălin Ştefănescu, „unul dintre cei mai fini intelectuali de la TVR”, cum îl numeşte poetul.

Ediţia Politică şi delicateţuri al cărei invitat este Cătălin Ştefănescu poate fi vizionată la TVR 1 duminică, 29 aprilie, de la ora 15.30.

Nici nu a apucat să intre în bucătărie, că gazda emisiunii îl şi pune pe distinsul invitat la încercare: scoate trei plante şi îl întreabă ce sunt. Cătălin nu se pierde cu firea, dar recunoaşte doar una din trei, măcrişul şi loboda fiindu-i străine, spre amuzamentul lui Dinescu.

Apoi îl trece la tigaie, unde musafirul îşi asumă rolul cu seriozitate: prăjeşte două bucăţi de carne, una de viţel şi una de porc. După ce sunt gata, gazda le înveleşte într-un prapur de miel.

Totul merge strună, fripturile învelite sunt însoţite de verdeţuri de primăvară, condimentate şi stropite cu vin şi cu nelipsita zeamă de portocală. Mircea Dinescu a găsit şi un nume pentru noua sa invenţie culinară: „de-a v-ați ascunselea sub prapur de miel”.

Cum testul bucătăriei este trecut cu brio de Cătălin, cei doi – gazdă şi invitat – coboară în cramă să asculte muzica inegalabilului Ionel Tudorache şi să pună ţara la cale. Firi curioase, cei doi se bombardează reciproc cu întrebări, se contrazic şi se descos într-un dialog demn de doi intelectuali de seamă. De neratat duminică, 29 aprilie, de la 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

Despre Cătălin Ştefănescu

Cătălin Ştefănescu s-a născut pe 29 decembrie 1968, la Râmnicu-Vâlcea. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, lucrarea sa de diplomă fiind despre teatrul antic din Grecia. Între 1991 şi 1998 a publicat o serie de articole în Contemporanul, Steaua, Cotidianul, Canava Odeon, Direcţia 9.

A început apoi munca în televiziune la TVR Cluj, unde a coordonat compartimentul de difuzare şi imagine, a fost secretar general de redacţie, dar şi realizator şi prezentator al emisiunii „Întâlnirea de Sâmbătă”. Din 1999 realizează şi prezintă la TVR 1, emisiunea Garantat 100%, sub al cărei generic, reportajele şi filmele documentare realizate de el au obţinut numeroase premii.

A făcut radio, realizează emisiuni de televiziune, scrie la Dilema Veche, iar în ultimii ani experimentează şi regia de teatru.

Printre pasiunile sale se numără filmul, teatrul şi muzica. Cătălin se mai declară încântat de gătit, tenis şi… chibiţat la fotbal.

Foto: Cătălin Ştefănescu, Mircea Dinescu – tvr.ro

17
/08
/16

Pentru pasionații de istorie sau pur și simplu cei care vor romane pline de personaje memorabile și întorsături de situație, seria Războiul celor Două Roze spune povestea tulbure și fascinantă a celor 30 de ani de război civil între cele mai mari familii nobiliare din Marea Britanie: Casa York și Casa Lancaster, una dintre ce mai brutale și sângeroase perioade din istoria Regatului. Este totodată perioada istorică și politică poate cea mai controversată și renumită, cu numeroase reprezentări în cărțile de istorie, romane, filme și seriale.

16
/08
/16

Scriitorul francez Pascal Bruckner își lansează în premieră mondială prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată "Crăciun la palat", în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Piesa de teatru, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, va fi transpusă de regizoarea Chris Simion într-un spectacol-lectură. Din distribuție fac parte Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan.

16
/08
/16

Într-o epocă în care televiziunea transmite totul şi nu comunică nimic, Adelin Petrişor a ales să realizeze un incitant periplu fotografic în cea mai închisă ţară a lumii – Coreea de Nord. Albumul Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, va apărea astăzi la Seul, Coreea de Sud, cu titlul A Weekend in Pyongyang, North Korea.

14
/08
/16

Dragă domnule Zweig, vă scriu tocmai din Europa de Est, în anul 2016, după Hristos, pentru a vă informa că, așa cum v-ați temut, lumea a continuat să-și piardă mințile...

14
/08
/16

„Albastrul dintre cer şi ape”, al doilea roman al scriitoarei Susan Abulhawa, apărut recent la Polirom în traducerea semnată de Mihaela Negrilă, propune o incursiune într-o istorie cu multe enigme, construită în jurul unui destin de excepție.

10
/08
/16

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună", se arată în studiul publicat de revista "Ştiinţe Sociale & Medicină".

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

05
/08
/16

Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

În această vară, Editura Herald lansează ediția din 2016 a campaniei „Te așteptăm în librărie!“. Între 1 august și 1 noiembrie, ești invitat să intri în cele 150 de librării partenere din București și din țară și să descoperi cele 30 de cărți aflate în promoție.