Un nou album de fotografie semnat de Răzvan Voiculescu: „Bucătăria Hoinară se întoarce”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-album-de-fotografie-semnat-de-razvan-voiculescu-bucataria-hoinara-se-intoarce/

La 8 ani după primul volum, „Bucătăria Hoinară” se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott Bucureşti, în sala Grand Ballroom.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

În cadrul evenimentului vor fi proiectate scurtmetrajele documentare realizate în cei doi ani de perindări ai Bucătăriei Hoinare prin țară, scurtmetraje produse de Răzvan Sima, respectiv Șerban Georgescu și Răzvan Voiculescu. Proiecția va fi urmată de un scurt recital susținut de Nicu Alifantis.

Bucătăria Hoinară se întoarce aduce împreună gastronomia și călătoria, într-o adevărată „campanie” de cucerire a simțurilor, de-a lungul a mai bine de 360 de pagini. Autorul a bătut țara-n lung și-n lat căutând atât peisaje de vis, cât și rețete străvechi și oameni autentici.

Poveștile din album vorbesc despre „oamenii locului” în bucătăriile lor suspendate-n timp, pregătind feluri de mâncare așa cum știu ei să facă din străbuni: raci oltenești, plăcintă de Runcu Salvei, malasolca, pâine la țest, găină de nuntă împănată, vargabéles sau levișe cu tormaci.

În atelierul unui fierar

Vei simți, de asemenea, aroma unor momente și te vei cufunda în aventura de a găti „acolo unde nimeni nu a mai gătit vreodată”. Pentru că Răzvan Voiculescu a fost însoțit când și când în peregrinările sale de bucătari, 16 în total, care au gătit în plină natură, în locuri foarte puțin știute, „cucerindu-le” prin aprinderea focului, inspirați de ineditul situației.

Albumul e o compoziție de stări și povești vizuale al căror ingredient-cheie e poftă de a trăi. Ceea ce vei face, de fapt, parcurgând întregul meniu de capitole al albumului, este să începi o călătorie, pe care, mai departe, să o poți continua în felul tău propriu. Bucătăria Hoinară se întoarce nu propune rețete, ci mai degrabă întâlniri. Între oameni, locuri, ingrediente – fiecare cu povestea și aroma sa.

„Și poate cel mai important, vei primi, la fiecare pas din album inspirația de a te rătăci. De a te lăsă în voia drumului – cu hărți, dar fără sistem de navigare, căutând nu să ajungi, ci mai degrabă să deviezi și astfel să devii. Puțin mai liber și mai senin”, spune fotograful Răzvan Voiculescu.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.