Un nou proiect De Basm – MAȘINUȚA DE SCRIS: ghid de scriere creativă, ateliere și concurs de scriere creativă în școli, webinar dedicat profesorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-proiect-de-basm-masinuta-de-scris-ghid-de-scriere-creativa-ateliere-si-concurs-de-scriere-creativa-in-scoli-webinar-dedicat-profesorilor/

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociaţia De Basm, cea mai cunoscută instituţie autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii şi tineret, desfăşoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care îşi propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înşişi poveşti în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori şi îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care defineşte noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate şi de pace.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2022

Programul se adresează elevilor de gimnaziu și se derulează în parteneriat cu ANPRO – Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” și Editura Arthur.

Chiar zilele acestea a fost publicat în format digital ghidul de scriere creativă MAŞINUŢA DE SCRIS, disponibil pentru cu acces gratuit pe site-ul asociației: https://debasm.ro/masinuta-de-scris/.

Acesta cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii și jocuri creative pentru ca elevii să își antreneze imaginația și să înceapă să creeze propriile povești. Ghidul a fost conceput și redactat de cinci scriitoare cunoscute de cărți pentru copii și adolescenți, membre ale Asociației De Basm, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grünberg, Luminița Corneanu și Andreea Iatagan, pe baza experiențelor proprii de lucru cu elevii. Ghidul include și o listă bogată de recomandări de lectură.

Promovarea proiectului în școli se va face prin intermediul a 30 de ateliere de scriere creativă în timpul cărora cele cinci scriitoare vor lucra cu elevii din mai multe clase de gimnaziu pe baza ghidului. Fiecare clasă va avea mai multe întâlniri cu scriitorul-mentor, astfel încât atelierele să devină un adevărat curs de scriere creativă. Copiii vor fi încurajaţi să gândească liber, să se exprime fără oprelişti şi să îşi antreneze imaginaţia. Prin recomandările de lectură pe care scriitoarele le va face în timpul atelierelor, copiilor le va fi stimulat apetitul pentru literatură.
Ateliere de scriere creativă online vor avea loc în nouă școli din întreaga țară, atât din mediul urban, cât și din mediu rural, cărora li se adaugă o școală din Republica Moldova: Gimnaziul Cotiujeni, raionul Briceni. Școlile din România care participă în proiect sunt: Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (Cluj), Școala Gimnazială „Lăpuș” (Maramureș), Școala Gimnazială „Constantin Gheorghiță” (Podari, Dolj), Liceul Teoretic „Grigore Moisil” (Tulcea), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Buzău), Școala Gimnazială Șeica-Mare (județul Sibiu), Școala Gimnazială ”Elena Doamna” (Oradea), Școala Gimnazială „Ioan Bădescu” (Popești-Leordeni, Ilfov), Liceul Tehnologic „Rusetu” (Buzău).

Concursul „Scris și făcut!” vine ca un corolar al activităților din cadrul proiectului.  În acest fel, elevii participanți la ateliere vor avea ocazia de a-și exersa nou dobânditele aptitudini de scriere creativă în cadrul unui concurs literar pe tema nevoii de solidaritate și de pace. Cu această pandemie fără precedent și cu un război în derulare la granițele României, copiii au fost nevoiți să se adapteze permanent, ceea ce a fost pe de o parte provocator, dar și o nouă experiență în același timp. Competiția caută să surprindă chiar călătoria copiilor prin aceste încercări, să afle cum s-au decantat aceste experiențe de viață, oferindu-le o oportunitate de a-și spune poveștile. Cele mai interesante și mai reușite povești despre speranță și solidaritate realizate de către copii vor fi găzduite de site-ul debasm.ro, iar fragmente vor fi publicate și în revista Consilierul de lectură.

Un webinar dedicat profesorilor de limba și literatura română din cadrul ANPRO completează lista activităților din proiect. Cele cinci scriitoare De Basm vor populariza ghidul de scriere creativă în rândul cadrelor didactice, astfel încât acesta să poată fi folosit în cât mai multe clase şi să ajute cât mai mulţi copii.

În urmă cu 10 zile, Asociația De Basm a mai lansat un ghid de educație pentru lectură dedicat bibliotecarilor. Și acesta poate fi consultat cu acces gratuit pe site-ul asociației: https://debasm.ro/kit-pedagogic-pentru-bibliotecari-2/.

De Basm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi este o organizație profesională înființată în anul 2018 de scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Laura Grünberg, care promovează literatura română contemporană pentru copii, susține creatorii și facilitează accesului copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. Datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri din România au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

20
/02
/14

Vineri, 21 februarie, la ora 18.00, la Librăria Bastilia, din Bucureşti, Adriana Babeţi împreună cu invitaţii săi vor readuce în atenţia publicului poveştile amazoanelor celebre din istorie, cu prilejul lansării volumului Amazoanele. O poveste, apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

19
/02
/14

Astăzi, de la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din "La noi, când vine iarna", primul său roman, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom, în ediţie revăzută.

18
/02
/14

“Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar” – spune Lucian Boia în noua sa carte. Volumul va fi lansat joi, 20 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

18
/02
/14

Astăzi, de la ora 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu organizează prima întâlnire din acest an a Clubului Cărţile Denisei. Ediţia este dedicată scriitorului francez Eric Emmanuel Schmitt şi volumului de povestiri “Visatoarea din Ostende“ - bestseller Gaudeamus 2013. Participă: Radu Gabrea, Alice Năstase, Silvia Dumitrache şi actriţa Ilinca Goia.

16
/02
/14

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai premiate şi elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, apărut în două ediţii la Polirom (2011, 2014), va fi tradus şi în Turcia. Ediţia în limba turcă va apărea în 2015, la Editura Dedalus.

12
/02
/14

Romanul „Dragoste” de Isabel Allende va fi lansat joi, 13 februarie, de la ora 19.00, chiar înainte de Valentine’s Day. Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de Allende, ]n timp ce companiamentul muzical va fi asigurat de Maxim Belciug la chitară clasică.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.