„Un portret de secol”, scurte călătorii în timp alături de Cătălin Ştefănescu, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-portret-de-secol-scurte-calatorii-in-timp-alaturi-de-catalin-stefanescu-pe-tvr-2/

De joi, 20 octombrie, timp de 11 săptamâni – de la ora 20.00 – TVR 2 îşi invită telespectatorii într-o călătorie fascinantă, mai puţin obişnuită: o călătorie în timp. O plimbare la pas prin a doua jumătate a secolulului al XX-lea.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2016

Ghidul emisiunii va fi realizatorul tv Cătălin Ştefănescu. Împreună cu el telespectatorii vor călători  din 1964 până în 1991, anul în care URSS dispare de pe harta politică a lumii.

De ce acest periplu prin timp? Pentru că aceste amintiri există în Arhiva Televiziunii Române, închise în cutii de metal, neumblate. Imagini de la evenimente politice, sociale, mondene –  care nu se puteau difuza în perioada comunistă.

Numeroase ştiri externe sosite de la marile agenţii de presă, relatări despre evenimente de importanţă mondială, care n-au reuşit să ajungă pe post.

Fapte care ne-au influenţat şi ne mai influenţează şi astăzi. Evenimente pe care le catalogăm, uneori, fără mare interes – şi despre care spunem că dacă au trecut și care ţin deja de istorie. Numai că, aceste istorii contează!

Foto: Un portret de secol – tvr.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.