Un spaniol a postat „Don Quijote” pe Twitter, în 17.000 de mesaje
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spaniol-a-postat-don-quijote-pe-twitter-in-17-000-de-mesaje/

Comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, în 22 aprilie, va marca şi sfârşitul unei serii de 17.000 mesaje postate pe Twitter care reproduc integral romanul „Don Quijote” al scriitorului emblematic al literaturii spaniole. Autorul acestei ingenioase transcrieri este un inginer informatician spaniol de 55 de ani.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2016

Diego Buendia, din Barcelona, s-a gândit la această acțiune în august 2014, „glumind pe seama a ceea ce ar putea însemna publicarea clasicilor pe Twitter”.

„Am făcut un algoritm pentru decuparea” în mesaje Twitter (maxim 140 de caractere) a celor circa 2,2 milioane de caractere ale capodoperei literaturii spaniole, publicate în 1605, și „am ajuns la 17.000 de mesaje. Deodată, aveam și un gen de titlu comercial pentru proiect”, a declarat inginerul pensionar.

Contul, numit „Quijote în 17.000 de mesaje Twitter”, este însoțit de o imagine cu mori de vânt din La Mancha, regiunea din Spania în care se desfășoară acțiunea cărții. Zilnic, publică automat, la ore fixe, câte 28 de extrase numerotate din roman.

Diego Buendia intenționează ca ultimul mesaj să fie trimis în 22 aprilie la prânz, „scris chiar de mine”, din Alcazar de San Juan, satul din regiunea Castilla-la-Mancha care revendică nașterea scriitorului, în timp ce în biografiile oficiale localitatea natală este Alcala de Henares, din apropierea Madridului.

Foto: Don Quijote  pe Twitter- Twitter

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.