Un tablou de Picasso s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-tablou-de-picasso-s-a-vandut-la-licitatie-cu-286-milioane-de-lire-sterline/

Un portret al muzei lui Picasso, Marie-Therese Walter, pictat în 1932 şi intitulat ‘Femeie aşezată lângă fereastră’, s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline (45 milioane de de dolari, 33,2 milioane de euro), marţi seară la Londra, a anunţat casa Sotheby’s, citată de AFP. Uleiul pe pânză de 146 cm x 114 […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Un portret al muzei lui Picasso, Marie-Therese Walter, pictat în 1932 şi intitulat ‘Femeie aşezată lângă fereastră’, s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline (45 milioane de de dolari, 33,2 milioane de euro), marţi seară la Londra, a anunţat casa Sotheby’s, citată de AFP.

Uleiul pe pânză de 146 cm x 114 cm, cea mai valoroasă piesă a unei licitaţii de artă impresionistă şi modernă, era estimat între 25 şi 35 milioane de lire. Tabloul, care îi aparţinea unui colecţionar european, a fost achiziţionat prin telefon de un cumpărător anonim.

Pictura a făcut parte dintr-o serie de portrete prezentate la Paris, în 1932, care au dezvăluit relaţia lui Picasso cu Marie-Therese pe când era căsătorit cu balerina Olga Khokhlova. Artistul a întâlnit-o în 1927 pe tânăra de 17 ani, care i-a devenit amantă şi cu care a avut o fiică în 1935, pe Maya. 


Tabloul, vândut în 1985 de nepoata pictorului, Marina, a fost vândut din nou la licitaţie, la New York, în 1997, cu 7,4 milioane de dolari. Preţul cu care a fost achiziţionată pictura marţi seară este departe de cel obţinut pentru un alt portret al Mariei-Therese, tot din 1932, ‘Nud pe platforma sculptorului’, cumpărat cu 106,48 milioane de dolari în mai 2010 la Christie’s din New York.

Sursa: Agerpres

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.