Un tablou de Picasso s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-tablou-de-picasso-s-a-vandut-la-licitatie-cu-286-milioane-de-lire-sterline/

Un portret al muzei lui Picasso, Marie-Therese Walter, pictat în 1932 şi intitulat ‘Femeie aşezată lângă fereastră’, s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline (45 milioane de de dolari, 33,2 milioane de euro), marţi seară la Londra, a anunţat casa Sotheby’s, citată de AFP. Uleiul pe pânză de 146 cm x 114 […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Un portret al muzei lui Picasso, Marie-Therese Walter, pictat în 1932 şi intitulat ‘Femeie aşezată lângă fereastră’, s-a vândut la licitaţie cu 28,6 milioane de lire sterline (45 milioane de de dolari, 33,2 milioane de euro), marţi seară la Londra, a anunţat casa Sotheby’s, citată de AFP.

Uleiul pe pânză de 146 cm x 114 cm, cea mai valoroasă piesă a unei licitaţii de artă impresionistă şi modernă, era estimat între 25 şi 35 milioane de lire. Tabloul, care îi aparţinea unui colecţionar european, a fost achiziţionat prin telefon de un cumpărător anonim.

Pictura a făcut parte dintr-o serie de portrete prezentate la Paris, în 1932, care au dezvăluit relaţia lui Picasso cu Marie-Therese pe când era căsătorit cu balerina Olga Khokhlova. Artistul a întâlnit-o în 1927 pe tânăra de 17 ani, care i-a devenit amantă şi cu care a avut o fiică în 1935, pe Maya. 


Tabloul, vândut în 1985 de nepoata pictorului, Marina, a fost vândut din nou la licitaţie, la New York, în 1997, cu 7,4 milioane de dolari. Preţul cu care a fost achiziţionată pictura marţi seară este departe de cel obţinut pentru un alt portret al Mariei-Therese, tot din 1932, ‘Nud pe platforma sculptorului’, cumpărat cu 106,48 milioane de dolari în mai 2010 la Christie’s din New York.

Sursa: Agerpres

02
/11
/16

Cine nu are bătrâni să-şi cumpere! Am întâlnit trei bucăți care ar merita să fie vândute la fiare vechi și foarte stricate. • Asistam liniștit- solitar, ca orice microbist care se respectă, la un meci din Cupa României (Progresul Spartak 2 – Comprest București 6-4) când trei domni cu cel puțin șase decenii de viață la activ, dacă nu chiar șapte, s-au plasat în vecinătatea mea și au început să foarfece la amintiri.

02
/11
/16

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom

02
/11
/16

Pentru al doilea an la rând, Asociația One World Romania aduce, în mai multe licee, filme documentare de scurt-metraj produse de Studioul Alexandru Sahia. Selecția de anul acesta are ca temă copilul ca „resursă națională” și reprezentarea copilăriei în filmele produse de studio în perioada 1960-1989.

02
/11
/16

În zi de Mărțișor, Maestrul Gheorghe Zamfir plus alți 100 de artiști, își dau întâlnire cu publicul, pe scena Sălii Mari a Palatului din Capitală, de la ora 19:30. Zamfir +100, este un spectacol care se înscrie în seria de evenimente concertistice ale Asociatiei Culturale Spectaculis, în cadrul proiectului DESTINNATIE ROMÂNIA, dedicat promovării imaginii României şi a culturii româneşti prin muzică şi interpretare.

02
/11
/16

Metallica a lansat, ieri, după o pauză de opt ani, dublul album Hardwired… To Self-Destruct, în care se regăseşte sound-ul original al trupei din anii 80, 90. Audiţia de la finalul lunii septembrie i-a entuziasmat pe experţi care au căzut de acord că “asistăm la o reîntoarcere la origini a trupei Metallica”.

01
/11
/16

În urma celei de-a doua ediții a proiectului-concurs Anima pentru societate, proiectul „O noapte furtunoasă” al lui Florin Liță a ieșit câștigător. Astfel, a luat naștere un spectacol proaspăt, o viziune nouă a comediei lui Caragiale. Premiera acestui spectacol va avea loc mâine, 2 noiembrie, de la ora 20:30, la Teatrul Arte dell’Anima

01
/11
/16

Teatrul Evreiesc de Stat deschide stagiunea miercuri, la sediul central din strada Iuliu Barasch, nr 15, sector 3, Bucureşti (zona Sf. Vineri – Udrişte), cu spectacolul ”Varşovia - Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt. Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19.00 și joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

01
/11
/16

“Jack Reacher: Never go back”, “Doctor Strange”, “Fantastic Beasts and Where to Find Them” sau “Rogue One: A Star Wars Story” sunt cele mai spectaculoase premiere care pot fi urmărite lunile acestea în format IMAX, pe cele mai mari ecrane din ţară, disponibile la Cinema City.

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă şi percuţie de Bernstein este o lucrare care poate fi foarte rar auzită în România. Ea va fi interpretată la Sala Radio vineri, 4 noiembrie, de la ora 19.00, de violonistul Liviu Prunaru, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.