Un trecut care se încăpătânează să nu mai treacă, de Bronislaw Wildstein, la Humanitas Cişmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-trecut-care-se-incapataneaza-sa-nu-mai-treaca-de-bronislaw-wildstein-la-humanitas-cismigiu/

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pasionaţii de literatură au întâlnire cu Bronisław Wildstein, Horia-Roman Patapievici, Anca-Maria Cernea şi Vlad Russo, la lansarea volumului de eseuri Un trecut care se încăpăţânează să nu mai treacă – un volum gândit anume pentru publicul românesc.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2014

Un trecut care se încăpătânează să nu mai treacă / Trecutul, ca şi prezentul, despre care vorbesc eseurile adunate în această carte nu sunt doar trecutul şi prezentul Poloniei. Iubindu-şi nespus patria, Bronisław Wildstein ştie totodată că ea se vede cel mai bine de la acea altitudine de unde se pot îmbrăţişa perspectivele cele mai vaste.

De aceea, intransigenţa cu care judecă faptele trecutului şi distorsiunile prezentului se întemeiază pe opţiuni ferme, capabile să meargă împotriva curentului, fiindcă nu sunt conjuncturale, ci ţin de o atitudine adâncă, de o gândire vie, saturată de concret, obsedată de adevăr şi de moralitate.

BRONISŁAW WILDSTEIN (n. 1952)

Bronisław Wildstein este scriitor, publicist şi jurnalist. În prezent redactor-şef al postului TV Republika. A studiat la Universitatea Iagelonă de la Cracovia. În timpul studenţiei a activat în Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor, KOR.

În 1977, a fondat SKS, Comitetul Studenţesc de Solidaritate, prima structură publică de opoziţie de la Cracovia. KOR şi SKS au pregătit înfiinţarea Solidarnoèć şi a

Bronisław Wildstein

Bronisław Wildstein

organizaţiei sale de studenşi, NZS.

A fost de mai multe ori arestat şi interogat de SB, poliţia politică a regimului comunist din Polonia. În timpul legii marţiale, în exil, a fost redactor-şef al revistei Kontakt şi corespondent al Europei Libere, unde a întâlnit şi reprezentanţi ai exilului românesc. Întors la Cracovia, în 1989, a fost şeful radioului public.

În anii următori, ca jurnalist, eseist şi scriitor, a devenit unul dintre cei mai de seamă intelectuali publici polonezi. În 2005, a copiat de la IPN (Institutul Memoriei Naţionale) o listă de informatori şi persoane urmărite de SB; nu a publicat-o, ci a arătat-o spre cercetare unor jurnalişti, dar ea a apărut pe internet.

Gazeta Wyborcza şi alţi adversari ai lustraţiei au creat scandalul „listei lui Wildstein”, însă manifestaţiile de solidarizare cu acesta au dovedit interesul publicului pentru dezvăluirea colaboratorilor SB, împiedicând desfiinţarea IPN, iniţiată de postcomunişti.

A fost preşedinte al Televiziunii Poloneze în anii 2006-2007. A primit mai multe decoraţii pentru activitatea anticomunistă, premii literare şi în domeniul jurnalismului.

Foto: Un trecut care se încăpătânează să nu mai treacă, Bronislaw Wildstein – humanitas.ro

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.