„Un virus numit OPERĂ”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-virus-numit-opera/

„Un virus numit OPERĂ” este noul generic sub care Luminiţa Arvunescu, apreciată realizatoare de emisiuni muzicale, şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Radio România Muzical, readuc în cea mai strictă actualitate şi într-un foarte inspirat contrapunct la izolarea impusă de pandemia Coronavirus, proiectul de succes Opera FANtastica.

Un articol de Liliana Matei|7 mai 2020

Proiectul se adresează, în primul rând, iubitorilor muzicii clasice. De data aceasta, întâlnirile vor fi virtuale și se vor desfășura, atât pe pagina de Facebook a asociației: https://www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura/

și pe canalul YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCfZiDeR9wXzrZLOWPFnl9YA/featured cât și pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical: https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990/

în perioada 9 mai – 14 iunie de la ora 18.00, prilejuind publicului privitor, nu doar bucuria reîntâlnirii cu cu artiști de operă iubiți, ci și pătrunderea – în premieră! – în spațiul privat al casei fiecăruia dintre artiștii cu care Luminița Arvunescu va intra în dialog.

Vor fi 18 întâlniri și 21 artiști de top din domeniul teatrului liric „vizitați”, conform următorului desfășurător:

  • Soprana Anita HARTIG (Madrid) –Sâmbătă, 9 mai, ora 18:00;
  • Tenorul Ioan HOTEA (Wiesbaden) – Duminică, 10 mai, ora 18:00;
  • Mezzosoprana Ruxandra DONOSE (Viena) – Miercuri, 13 mai, ora 18:00;
  • Soprana Valentina NAFORNIȚĂ (Viena) – Vineri, 15, ora 18:00;
  • Tenorul Teodor ILINCĂI și soprana Paula IANCIC (București) – Sâmbătă, 16 mai, ora 18:00;
  • Soprana Adela ZAHARIA și basul Bogdan TALOȘ (Dusseldorf)Duminică, 17 mai, ora 18:00;
  • Pianistul și dirijorul Vlad IFTINCA (Stuttgart) – Vineri, 22 mai, ora 18:00;
  • Mezzosoprana Ramona ZAHARIA și baritonul Bogdan BACIU (Dusseldorf) – Sâmbătă, 23 mai, ora 18:00;
  • Soprana Cellia COSTEA (Atena) – Duminică, 24 mai, ora 18:00;
  • Tenorul Bogdan MIHAI (București) – Vineri, 29 mai, ora 18:00;
  • Soprana Cristina PĂSĂROIU ( Berlin) – Sâmbătă, 30 mai, ora 18:00;
  • Soprana Laura TĂTULESCU (Munchen) – Duminică, 31 mai, ora 18:00;
  • Soprana Rodica VICĂ (Viena) – Vineri, 5 iunie 2020, ora 18:00;
  • Dirijorul Gabriel BEBEȘELEA (Sibiu) – Sâmbătă, 6 iunie, ora 18:00;
  • Tenorul George VÎRBAN (Munchen) – Duminică, 7 iunie, ora 18:00;
  • Soprana Aurelia FLORIAN (Brașov) – Vineri, 12 iunie, ora 18:00;
  • Basul Sorin COLIBAN (Viena) – Sâmbătă, 13 iunie, ora 18:00;
  • Mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (Paris)– Duminică, 14 iunie, ora 18:00.

Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 – specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator – radio, s-a remarcat prin emisiunea ”Seara de operă”: nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de peste 2 decenii și distinsă cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de emisiuni în dialog cu personalități artistice dintre cele mai importante: de la Virginia Zeani, Mariana Nicolesco și Nicolae Herlea, până la Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Diana Damrau sau Piotr Beczala. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist muzical român care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin -în 2011 și anii care au urmat- din studioul Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. A inițiat seratele Opera FANtastica în anul 2016 – din dragoste pentru muzica și artiștii de operă – dorindu-și să-i apropie pe cei din urmă de marele public, mai ales pe acei artiști care sunt mai bine cunoscuți peste hotare decât în propria lor țară. Și, le-a adresat – în primul rând, împătimiților de operă, prin chiar ortografierea titlului – Opera FANtastica – Luminița Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artiști și public, în accepțiunea de artiști – capabili să facă din Operă, prin talentul și efortul lor, un tărâm „fantastic” – și de „Opera –fan” – adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.

09
/12
/22

Teatrul Nottara a lansat în această toamnă proiectul „Dialoguri fără mască”, o serie de întâlniri cu personalități ale vieții culturale din România, artiști, medici, scriitori, oameni care în domeniul lor au schimbat lumea.