Un volum de poezie ține loc de bilet la filmul Paterson. De Valentine’s Day
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-volum-de-poezie-tine-loc-de-bilet-la-filmul-paterson-de-valentines-day/

De Ziua Îndrăgostiţilor, Paterson, cel mai frumos film poetic, lansează o provocare inedită pentru îndrăgostiţi. Cuplurile care vin la cinema cu o carte de versuri plătesc un singur bilet la avanpremiera filmului, care va avea loc pe 14 februarie, la Cinemateca Union din Bucureşti (ora 19:00). Paterson, cel mai recent film al lui Jim Jarmusch, intră în cinematografele din România pe 16 februarie.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2018

Paterson redă atmosfera aparte din „orașul poeților”, Paterson, New Jersey. Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului și imagismului în literatură, respectiv Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation.

Caracterizată de critici ca fiind „…unul dintre cele mai luminoase filme ale lui Jim Jarmusch”, pelicula prezintă rutina unui șofer de autobuz (Adam Driver) îndrăgostit de soția sa Laura (Golshifteh Farahani), de poeziile lui William Carlos Williams și de orașul al cărui farmec îl descoperă în fiecare zi, la fiecare pas. În fiecare zi, șoferul de autobuz vede poezie, gândește poezie și scrie poezie. Spectatorul aude versurile și, în același timp, le vede scrise pe ecran. Le trăiește.

Poeziile „în stilul” lui William Carlos Williams au fost scrise special pentru acest film de de Ron Padgett, unul dintre poeții preferați ai lui Jim Jarmusch. Cu o excepție: unul dintre poeme îi aparține însuși regizorului!

Filmul „Paterson” a fost nominalizat la Palme d’or la Festivalul de la Cannes 2016, unde a și obținut un inedit premiu Palm d’Og, inventat special pentru buldogul Neille, care a devenit astfel primul câine premiat la Cannes. Pelicula a mai obținut alte șase premii importante la festivaluri internaționale, precum Boston Online Film Critics Association, FEST International Film Festival, Iowa Film Critics Awards, dintre care trei pentru actorul Adam Driver (Los Angeles Film Critics Association Awards, Sant Jordi Awards, Toronto Film Critics Association Awards).

Jim Jarmusch este unul dintre cei mai importanți regizori de film independent american, care a obținut peste 30 de premii în peste 30 de ani de carieră. Printre acestea se află cinci premii la Cannes (pentru Stranger Than Paradise, Mystery Train, Coffee and Cigarettes sau Broken Flowers), două la Locarno, unul la Sundance Film Festival etc.

Adam Driver (35 de ani) s-a făcut remarcat prin roluri din filme precum Inside Llewlyn Davis, Hungry Hearts, Star Wars: Episode VII – The Force Awakenes și acum Paterson, roluri pentru care a obținut deja 7 premii importante.

Actrița care o interpretează pe Laura, personajul principal feminin, Golshifteh Farahani (35 de ani), este de origine iraniană, a fost căsătorită cu regizorul francez Louis Garrel, a studiat pianul, locuiește la Paris și a obținut primul premiu la vârsta de 14 ani pentru rolul din „The Pear Tree”.

Sinopsis: Adam Driver joacă rolul lui Paterson, un șofer de autobuz, bărbat din clasa muncitoare, care trăiește în orășelul omonim din New Jersey și își încearcă norocul în scrisul de poezie, încurajat de soția sa, jucată de Golshifteh Farahani.

Filmul „Paterson” este distribuit în România de Voodoo Films.

Foto: Paterson, Valentine’s Day – facebook

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.