Una dintre marile frumuseţi ale anilor ’60, faţă în faţă cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”
https://www.ziarulmetropolis.ro/una-dintre-marile-frumuseti-ale-anilor-60-fata-in-fata-cu-catalin-stefanescu-la-garantat-100/

A jucat în peste 60 de filme, a colaborat cu regizori din întreaga lume, de la Luchino Visconti şi Liliana Cavani, la Woody Allen, Sidney Lumet şi Alan Parker. Duminică, 31 octombrie, la 23.00, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate actriţe de film şi teatru pe plan internaţional, Charlotte Rampling este invitata lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2021

„La început… nu eram deloc înclinată să fac filme. Nu era stabilit dinainte. Nu ştiam pentru ce eram destinată. Dar am fost luată, la propriu, de pe stradă, ca să filmez. Exact aşa s-a întâmplat. Mergeam pe stradă, era multă lume şi cineva mi-a strigat: Vrei să joci într-un film?. Aşa s-a întâmplat, am avut un rol foarte mic prima dată. Dar nu sunt un caz unic. Asta se întâmpla în anii 1960, când totul era în mişcare. Şi oricine putea, dintr-o dată, să joace într-un film”, aşa începe povestea unei mari actriţe.

Model, actriţă de teatru, cântăreaţă, actriţă de film, actriţă de televiziune. Considerată una dintre marile frumuseţi ale anilor ’60, Charlotte Rampling a jucat în peste 60 de filme cunoscute în toată lumea, a obţinut numeroase premii, printre care un César (anul 2000) şi Premiul pentru cea mai bună actriţă oferit de Academia Europeană de Film. Anul acesta, actriţa Charlotte Rampling a fost prezentă la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ocazie cu care Cătălin Ştefănescu a înregistrat un interviu pe care ni-l oferă în exclusivitate, duminică seară, la TVR 1.

„Artistă cu o reputație cu totul deosebită, câștigată de-a lungul anilor în cinematografia de artă, atât în Marea Britanie, Franța, Italia, cât și peste Ocean, actrița Charlotte Rampling ne face cinstea unei întâlniri–eveniment, filmată în Catedrala Evanghelică de la Sibiu” – Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire la o nouă ediţie de neratat „Garantat 100%”, la care invitată este o stea a cinematografului mondial, duminică, 31 octombrie, de la 23.00, la TVR 1.

„Viaţa e plină de trucuri. Ai nevoie de ele. Avem nevoie de magie. Magia înseamnă trucuri” – Charlotte Rampling, în dialogul cu Cătălin Ştefănescu

La „Garantat 100%”, invitata lui Cătălin Ştefănescu rememorează perioadele de colaborare cu mari regizori ai cinematografiei mondiale, de la Luchino Visconti și Liliana Cavani, la Woody Allen, Sidney Lumet și Alan Parker.

Tot duminică seară, în dialogul cu Cătălin Ştefănescu, Charlotte Rampling face o analiză profundă a felului în care vede actoria de film și industria spectacolului, dar vorbește pe larg și despre efectele pe care le are nivelul actual de expunere publică la care sunt supuși actorii din filmele și serialele de succes.

„Oamenii mă întreabă uneori: Şi chiar simţeai asta? Iar eu răspund Ce crezi c-am făcut? Normal că simţeam!”. Există lucruri care nu-ţi sunt specifice ţie, dar de care personajul tău are nevoie. Astea sunt trucurile meseriei. Diferite lucruri pe care le faci. Viaţa e plină de trucuri. Ai nevoie de ele. Avem nevoie de magie. Magia înseamnă trucuri”.

„Ceea ce fac eu nu este, cred, neapărat o slujbă. Dar să spunem că e slujba mea”, Charlotte Rampling la „Garantat 100%”.

Faimoasa actriţă nu ezită să răspundă la întrebări despre perioada în care a fost căsătorită cu muzicianul Jean-Michel Jarre, așa cum discută, cu toată deschiderea, și despre alte momente ale vieții și carierei sale.

„A fost o comunicare ieșită din comun. Este vorba despre lucruri profund legate de meseria de actor, pe care le spune Charlotte Rampling de-a lungul acestui interviu. Şi un dialog cu totul extraordinar, pe care mi-l aduc aminte cu mare plăcere și abia aștept să-l vadă şi telespectatorii”, mărturiseşte Cătălin Ştefănescu.

La împlinirea a 22 de ani de existență, emisiunea „Garantat 100%” continuă în forță cu un nou sezon. Personalități de anvergură mondială povestesc, în exclusivitate pentru „Garantat 100%”, la TVR 1, momente memorabile din viețile și din carierele lor. Wynton Marsalis, trompetistul, compozitorul, directorul artistic al Jazz at Lincoln Center, singurul muzician din lume care a câștigat Premiul Grammy, în același an, atât pentru jazz, cât și pentru muzică clasică, a fost invitatul lui Cătălin Ştefănescu pe 3 octombrie.

„În toamna aceasta, în sezonul cu numărul 44, le oferim tuturor celor care ne vor urmări la TVR 1 o serie de întâlniri-eveniment, reafirmându-ne felul de a înțelege ideea de televiziune publică. În anul la capătul căruia Televiziunea Română va împlini 65 de ani”, punctează Cătălin Ştefănescu, realizatorul şi moderatorul „Garantat 100%”.

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

08
/06
/17

Între 20-27 mai, Buzăul a devenit scena Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”, un ”nou festival vechi” împrospătat cu un nume și un concept de organizare nou. Spectacole dintre cele mai noi și apreciate din București, dar și două spectacole din Piatra Neamț și Suceava, o secțiune pentru studenți și alta pentru copii, spectacole de stradă și conferințe. L-am prins pe foarte activul director Adrian Găzdaru în mijlocul festivalului și l-am rugat să-și tragă puțin sufletul și să ne povestească despre FBIT.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

11
/05
/17

Profitând de lansarea în limba română a romanului „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” (ed. Humanitas, 2017), de Care Santos și Francesc Miralles, am provocat-o pe celebra scriitoare catalană la un exercițiu de rememorare a traseului său – de la primul concurs literar câștigat, pe când era elevă, la cum arată o zi obișnuită pentru ea acum, ca autoare a unor cărți traduse în peste 20 de limbi.