UNDERCLOUD 2018 inaugurează secțiuni de dans și performance
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2018-inaugureaza-sectiuni-de-dans-si-performance/

Se iau cele mai bune spectacole şi se adună sub norul Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Se abate de la reţeta tradiţională şi se adaugă două ingrediente noi: dans şi performance. Se lasă timp de 10 zile să (se) joace, să danseze şi să bucure inimile îndrăgostiţilor de artă independentă. Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care vor face cea de-a unsprezecea ediţie UNDERCLOUD memorabilă.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2018

UNDERCLOUD 2018 va avea loc în perioada 22-31 august în București, la ARCUB-Gabroveni și va găzdui peste 35 de evenimente din România, Anglia, China, Franța, Israel, Polonia și Portugalia.

Iubitorii de artă care vor participa la Festivalul UNDERCLOUD, realizat cu sprijinul Primăriei Capialei prin ARCUB, vor avea ocazia să participe la spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, workshop-uri, conferințe, lansări de carte.

Dansând cu norii

Anul acesta festivalul anunță două noutăți importante: crearea a două secțiuni – dans și performance – și invitarea unor producții independente din afara Bucureștiului.

„Intrăm într-un nou deceniu. UNDERCLOUD a crescut firesc, organic și a ajuns după 11 ani un reper al mișcării independente de teatru. De la an la an s-a transformat frumos, cu curaj, cu oameni cu viziune și a ajuns să fie un eveniment așteptat toată vara. Secțiunile noi vin în întâmpinarea gândului de a avea un festival de interferență artistică.”, spune Chris Simion-Mercurian, fondatoarea Festivalului.

Click pe acest link pentru a vedea programul evenimentului

Printre spectacolele de dans de anul acesta se numără și două producții din Israel: The Third Dance un show care pune în lumină romantismul și toate clișeele acestuia  și Territorial Opera, conceput de Schlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promițătoare tânără coregrafă.

Pe de altă parte, secțiunea performance include spectacole precum: Homo Love, Nok !Nok ! și Institute of Change.

O altă noutate pe care o aduce această ediție este selecția unor spectacole independente din afara Bucureștiului. Este vorba de Complet alb (Iași), În umbra marelui plan (Cluj) și MaRo (Târgu-Mureș). Complet alb ne face să experimentăm ce simte un nevăzător, În umbra marelui plan este o ȋncercare de a reconstitui istoria unui experiment social, iar MaRo ne arată bizareriile relaţiilor româno-maghiare.

 

 Stele călătoare

Dintre categoriile deja consacrate iese în evidență secțiunea de spectacole internaționale. La această ediție festivalul și-a îndreptat atenția către artiștii români care fac performanță în străinătate.

„Am continuat tradiția din ultimii cinci ani, aceea de a aduce invitați internaționali și spectacole străine în premieră în România, iar anul acesta punem reflectoarele pe artiștii români care au succes în afara țării și care sunt mai puțin cunoscuți aici”, a declarat Carla-Maria Teaha, directorul executiv al festivalului.

Astfel, UNDERCLOUD se va deschide cu The Fever (22 și 23 august), o producție franceză care o readuce acasă pe actrița Simona Măicănescu. Un spectacol monolog despre inegalitatea socială, The Fever este regizat de Lars Norén, considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparține lui Wallace Shawn, celebru actor și scriitor hollywoodian care a colaborat cu regizori precum Woody Allen.

O altă producție care pune în evidență contribuția unui român la un spectacol internațional este Stretto (22 august). Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul și coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia.

Pe 24 august veți putea urmări performance-ul londonez Victory Over The Sun, bazat pe spectacolul omonim din 1913 care la momentul lansării a schimbat arta de avangardă din Rusia.

Alchimie culturală

În program își vor face loc și anul acesta spectacolele-lectură, workshop-urile și lansările de carte.

Din seria spectacolelor-lectură fac parte „Orbi” (de Petronela Rotaru) și „mai drăguț decît dostoievski” (de Nora Iuga și Angela Baciu), dramatizate de Chris Simion-Mercurian.

De asemenea, profesioniștii din industria artelor spectacolului vor putea interacționa cu artiștii străini prin două workshop-uri de excepție: Jarosław Fret, regizor al Institutului Grotowski din Polonia și regizorul chinez Tang Shu-Wing,  denumit și „Achimistul teatrului minimalist”.

Programul complet al UNDERCLOUD 2018 este disponibil pe www.undercloud.ro

Schimbările care ar putea interveni vor fi anunțate pe site și pe pagina de Facebook a festivalului.

Biletele pot fi achiziționate online prin mystage sau eventbook.

Începând cu luni, 13 august, spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

18
/05
/15

Actorul şi prezentatorul TV Pavel Bartoş se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul marţi, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

17
/05
/15

CRONICĂ DE FILM După noul (dar, în esență, vechiul) „Mad Max: Fury Road”, 90% din regizorii hollywoodieni de blockbustere ar trebui demiși pentru lipsă flagrantă de imaginație, într-atât de sterpe par filmele lor în comparație cu spectacularul dezinvolt al lui George Miller.

16
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat recent în cadrul Festivalului Filmului European și anunțat pentru septembrie în cinematografe, „Autoportretul unei fete cuminți”, scris și regizat de Ana Lungu, este un film inedit – în peisajul cinematografiei române –, care surprinde prin finețea mizanscenei, rafinamentul dialogurilor și tratarea dedramatizată a narațiunii.

16
/05
/15

Se conturează, deja, un fenomen în teatrul românesc: tinerii de la “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Pentru cei care cunosc istoria recentă: Râmnicu Vâlcea devine noua Brăilă.

16
/05
/15

Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad a ajuns la a treia ediție. Dar adevărul este că e a treia ediție sub pălăria acestui concept, căci Festivalul ITN moștenește de fapt vechiul Festival “Underground” (numit, în ultimii săi ani, “Eurounderground”). Vorbim, deci, despre o tradiție de decenii în nișa alternativului.

16
/05
/15

Descoperă lumea de dincolo de gratii într-o nouă ediție CineȘoc: miercuri, 20 mai, începând cu ora 19.00, iubitorii de cinematografie de calitate sunt așteptați la Sala ARCUB din strada Batiște nr. 14. Filmul lunii mai este tulburătorul Starred Up (2013), o dramă intensă și convingătoare despre viața din penitenciare. 

15
/05
/15

Sunt puține spectacole de teatru care ajung, fie că își propun sau nu, la un adevăr atât de radical: există creaturi care ar trebui omorâte nu o dată, ci de mai multe ori, și tot nu ar fi de ajuns. “Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” merge până la acest capăt.

15
/05
/15

Una din primele versiuni ale lucrării "Muza adormită", de Constantin Brâncuşi, s­-a vândut cu suma de 9,125 milioane de dolari, joi seară, la New York, într­-o săptămână marcată de vânzări record în lumea artei, şi va rămâne în continuare într-o colecţie privată americană.

15
/05
/15

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, beneficiază de critici elogioase, editorii The Hollywood Reporter afirmând că pelicula "este puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety spune că "este un anti-thriller captivant".

15
/05
/15

Casanova, amantul etern al Italiei, își povestește memoriile. Știați că în copilărie și-a dorit să devină preot și că purta conversații cu Voltaire și Rousseau?

15
/05
/15

Creatorul legendarei francize post-apocaliptice „Mad Max”, genialul George Miller ocupă din nou scaunul regizoral şi aduce, din 15 mai, pe marile ecrane „Mad Max: Drumul Furiei”, o nouă incursiune în universul exploziv al lui Max Rockatansky.

15
/05
/15

Concertul de jazz de la Sala Radio, o tradiţie lunară pe care a instaurat-o BIG BAND-UL RADIO dirijat de IONEL TUDOR, vă propune în luna mai o întâlnire „de neratat”, cu una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului românesc, o artistă cu o bogată carieră internaţională : TEODORA ENACHE!