Undeva, cândva… Dictatorul Chaplin
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-dictatorul-chaplin/

Charlie Chaplin, în 1940, în „Dictatorul” („The Great Dictator”). Filmul a fost considerat în epocă unul foarte îndrăzneţ, prin faptul că ironiza dictatori precum Adolf Hitler şi Benito Mussolini, dar şi ideologii ca fascismul, nazismul şi antisemitismul.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2018

În plus, Statele Unite ale Americii nu se aflau încă în război cu Germania nazistă, iar modul în care a fost portretizată persecuția evreilor în Europa, cu scenele trupelor care terorizau ghetourile, a fost considerat “exagerat”, potrivit unei cronici a lui Roger Ebert, din 1972

În România,  „Dictatorul” a fost difuzat pentru prima dată la scurt timp după Revoluția din 1989, la inițiativa crainicului Victor Ionescu, potrivit criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Foto: Undeva cândva, Dictatorul – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.