„Unu plus minus unu“, spectacolul Ansamblului „Archaeus“, la Chişinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/unu-plus-minus-unu-spectacolul-ansamblului-archaeus-la-chisinau/

Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu „Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română”, „Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România” şi „Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici” din Chişinău (Republica Moldova) prezintă spectacolul Ansamblului „Archaeus”, cu opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental „UNU PLUS MINUS UNU” op.148-154 de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional de Muzică „MĂRŢIŞOR 2015”. Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, marţi 4 martie, ora 18.00.

Un articol de Liliana Matei|17 februarie 2015

LIVIU DĂNCEANU – COMPOZITOR, MUZICOLOG, DIRIJOR

Născut în 1954 la Roman, este absolvent al Conservatorului “Ciprian Porumbescu “ din Bucureşti (1980), secţia compoziţie, la clasa lui Ştefan Niculescu.

Urmează studii post-universitare în cadrul aceleiaşi instituţii (1980-1981), precum şi la Seminarul Internaţional de Compoziţie de la Kazimiersz-Dolny (Polonia, 1984), unde l-a avut profesor pe Xenakis, Kotonski şi Paul Patterson. A întreprins călătorii de studii şi stagii de documentare la Londra (1983), Praga (1984), Varşovia (1984), Moscova, Tallin (1985) şi Paris (1990).

liviu

Este fondatorul şi conducătorul Atelierului de muzică contemporană „Archaeus”, cu care a participat la numeroase festivaluri şi turnee muzicale internaţionale.

A fost preşedintele SIMC – Secţiunea Naţională Română (1991-1994), director artistic al festivalului Săptămâna Muzicii Noi (1991-1996 şi 2001-2002). Susţine conferinţa şi prelegeri la universităţi şi asociaţii muzicale din Torino, München, Münster, Alcoi, Imperia, Carbondale, Moscova, Lyon, Kromeriz, Chişinău, Oldenburg etc.

Realizează numeroase emisiuni de radio şi televiziune, în ţară şi străinătate. A făcut parte din jurii internaţionale de compoziţie şi interpretare muzicală: Alcoi, San Bartolomeo, Torino, München, Chişinău, Bucureşti, Sinaia.

A publicat până în prezent zece volume de muzicologie şi estetică muzicală, precum şi numeroase studii, articole, cronici, interviuri în presa românească şi străină. Din 1990 este profesor de istoria muzicii, compoziţie muzicală, estetică şi stilistică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie: „Studium de Toulouse” (1986), „Antidogma Musica” (1994), „Encuentros” (2003), „ACIN” (1988) şi de interpretare: „ATM” (1987),”SOROS” (1997), Premiul Criticii Muzicale (1991) etc.

A compus peste 100 de opusuri, o parte dintre ele fiind comenzi ale unor ansambluri, asociaţii, universităţi, orchestre sau festivaluri din Europa sau America: „Antidogma Musica” (Torino), „ENSEMS” (Valencia), „Alpi Marittime” (Imperia), „GRAME” (Lyon), „Composers Concordance” (New York), „De Paul University” (Chicago), „Cleveland Chamber Symphony” (Cleveland), „Concorde” (Dublin), „Trieste Prima” (Trieste), „Oficina Musical” (Porto), „Spaziomusica” (Cagliari), „Universite Paris 8”, Ministerul Culturii din Franţa, „UNITER” (Bucureşti), Filarmonica „Mihail Jora” (Bacău) etc.
Ansamblul „ARCHAEUS”

Atelierul de muzică contemporană „Archaeus”, al Centrului Naţional de Cultură „Tinerimea Română” din Bucureşti, a luat fiinţă în 1985. Ansamblul s-a angajat în promovarea muzicii noi, participând la numeroase evenimente în România, Albania, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Anglia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Macedonia, Moldova, Portugalia, Rusia, Spania, Srbia, Slovacia, Elveţia, Ucraina, S.U.A., de asemenea în nenumărate festivaluri din România: „George Enescu” (Bucureşti), „SIMN” (Bucureşti), „Meridian” (Bucureşti), „Zilele Muzicii Contemporane” (Bacău), „Cluj-Modern”, „Craiova Muzicală”, „Festum Musicae” (Iaşi), „Timişoara Muzicală”, „Inter-Media” (Arad) şi din străinătate: „Spaziomusica” (Cagliari), „Antidogma Musica” (Torino), „Huddersfield Festival”, „Romaeuropa”, „Musique en Scène” (Lyon) ş.a

Au interpretat peste 700 de lucrări aparţinân a mai mult de 380 de compozitori. „Archaeus” a înregistrat aproximativ 30 de CD-uri, mii de minute de timp radiofonic şi TV şi coloana sonoră a peste 20 de filme. Ansamblul abordează de asemenea muzică bizantină veche, muzică clasică, jazz.

Premii şi distincţii: Premiul ATM pentru calitatea prezentării de lucrări româneşti în primă audiţie; Premiul UCMR (1990); Premiul Criticii de artă din România (1991); Premiul UCMR pentru promovarea muzicii româneşti contemporane (1992); Premiul SOROS (1997); Diploma de Merit „Magia Dunării de Jos” – Bratislava (2001); „Diploma de Recunoştinţă” Mitropolia Banatului – Timişoara (2002), Diploma de Merit „Nicolae Constantin Fotino” (2004); Diploma de Onoare „Filarmonica Banatul” – Timişoara (2004); Medalia de Onoare „Hochschule für Musik” – München (2005); Medalia Meritul Cultural (2005); Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (2006).
Din 1997, ansamblul „Archaeus” organizează Festivalul „Archaeus” în luna octombrie a fiecărui an, în Bucureşti.

SIMONA NICOLETTA JIDVEANU

Soprana Simona-Nicoleta Jidveanu îşi elaborează teza de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca îndrumător pe domnul Prof. Univ. Dr. Liviu Dănceanu. Este Artist Liric Solist la Ateneul Român (Filarmonica „George Enescu”). A realizat rolurile verdiene Violetta Valery („La Traviata”) şi Gilda („Rigoletto”), sub egida „L’Accademia Kairòs” din Verona şi numeroase partituri vocal-simfonice.

jidveanu

A realizat rolul EA în premiera absolută mondială a operei „Unu plus minus unu” de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional al Muzicii Noi SIMN 2014. Este implicată în proiecte de operă contemporană ale compozitorului Liviu Dănceanu, proiecte itinerate naţional şi internaţional alături de renumitul ansamblu „Archaeus”. Alături de Ansamblul Archaeus participă la importante festivaluri: „Festivalul Internaţional al Muzicii Noi SIMN” (Bucureşti), Festivalul Internaţional „Zilele Muzicii Contemporane (Bacău), Festivalul Internaţional de Muzică „MĂRŢIŞOR” Festivalul Internaţional „George Enescu” (Bucureşti).

Soprana susţine intensă activitate solistică în: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Piatra-Neamţ, Bacău, Botoşani, Galaţi, Câmpina, Cluj, Amsterdam, Verona, Vicenza, Bologna, Milano, Roma, Viena, bucurându-se deopotrivă de aplauzele publicului şi critică de specialitate apreciativă.

CHRISTIAN ALEXANDRU PETRESCU

Născut în 1950 la Bucureşti, a urmat cursurile UNMB, specializându-se în compoziţie cu Dumitru Bughici şi Tiberiu Olah, iar în dirijat cu Constantin Bugeanu şi D. D. Botez. În acest din urmă domeniu urmează ulterior cursuri de perfecţionare cu Ion Baciu şi Alain Paris.

Ca interpret s-a remarcat în dubla ipostază de cântăreţ şi dirijor. Prin multiplele sale participări în calitate de solist în cadrul festivalelor de muzică contemporană din România, Christian Alexandru Petrescu se dovedeşte a fi implicat în promovarea muzicii vocale actuale, pe care o redă printr-o tehnică desăvârşită.

Pe de altă parte, cariera sa dirijorală se desfăşoară din 1990 la pupitrul a numeroase orchestre din ţară, conducând pentru o perioadă de timp şi orchestra de tineret “Jeunesses Musicales”.

În plan componistic este atras în mod special de resursele expresive ale vocii umane, pe care le exploatează la maximum în majoritatea opusurilor sale. Cu toate acestea, din creaţia sa nu lipsesc lucrările instrumentale în genul cameral sau în cel simfonic. Dubla sa activitate, interpretativă şi componistică, a fost premiată de-a lungul timpului cu premii naţionale şi internaţionale.

INFO

ARCHAEUS, Dirijor Liviu Dănceanu
Simona Nicoletta Jidveanu, soprană
Christian Alexandru Petrescu, tenor
Anca Vartolomei, violoncel
Rodica Dănceanu, pian
Ioan Marius Lăcraru, vioară
Ana Maria Radu, oboi
Ion Nedelciu, clarinet
Şerban Novac, fagot
Sorin Rotaru, percuţie
Ştefania Jidveanu, scenografie

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.