UrbanEye Film Festival are loc între 7 și 11 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/urbaneye-film-festival-are-loc-intre-7-si-11-noiembrie/

Cea de-a cincea ediţie a UrbanEye Film Festival se va desfăşura anul acesta între 7-11 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu şi Teatrul Apollo 111.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2018

UrbanEye Film Festival vorbește despre oraș și viața urbană, prin film. Programul noii ediții va cuprinde filme de actualitate, însoțite de dezbateri cu invitați speciali, dar și evenimente conexe, de la expoziții la tururi ghidate și ateliere pentru copii.

Timp de cinci zile, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme documentare și de ficțiune care au ca temă centrală locuirea, explorată sub diversele ei forme. Pe lângă acestea vor putea fi văzute filme despre arhitecți contemporani semnificativi, despre noi abordări ale orașelor prin intermediul jocurilor, precum și alte subiecte relevante despre mediul construit.

Locuirea este una din temele centrale ale festivalului, publicul având ocazia să vadă filme precum The Other Side of Everything (Regia: Mila Turajlic), despre un apartament împărțit în două de regimul comunist în Belgrad și povestea familiei care a trăit în el, The Disappearance of Robin Hood (Regia: Klearjos Eduardo Papanicolaou), despre demolarea celebrului complex de locuințe sociale britanice conceput de Peter și Alison Smithson, sau Slums: Cities of Tomorrow (Regia: Jean-Nicolas Orhon ), despre locuirea informală și extinderea spațiilor de acest tip în lume.

Ca în fiecare an, în cadrul festivalului pot fi urmărite filme despre arhitecți: REM (Regia: Tomas Koolhaas ), despre influentul arhitect Rem Koolhaas, și Glenn Murcutt: Spirit of Place (Regia: Catherine Hunter). De asemenea, spectatorii pot urmări filme despre cum au fost construite case pentru personalități precum Andrzej Wajda (în The Idea is Paramount. The Architectural Passions of Andrzej Wajda) și matematicianul Jim Stewart (în Integral Man).

Un film prezentat în premieră națională în cadrul festivalului este Gaming the Real World, care pune în valoare folosirea jocurilor video pentru a stimula implicarea rezidenților în planificarea zonelor în care trăiesc. Filmul abordează conceptul de civic gamification sau participarea civică prin intermediul jocurilor, care contribuie la democratizarea arhitecturii și planificării urbane. Printre cei care oferă o perspectivă documentată asupra fenomenului se numără creatorii jocurilor Minecraft, Cities: Skyline sau Block’hood.

În program sunt incluse și evenimente conexe precum ateliere pentru copii, ateliere pentru liceeni, tururi ghidate și expoziția despre locuirea în România, realizată în parteneriat cu MKBT: Make Better.

Multe din filmele prezentate au făcut parte din selecția unor renumite festivaluri internaționale și au obținut importante premii, filmul The Other Side of Everything fiind premiat la Amsterdam International Documentary Film Festival și ales printre finalistele LUX Prize, pelicula Aquarius fiind premiată la Dublin International Film Festival, iar Last Days in Shibati a fost premiat la Cinéma du réel – International Documentary Film Festival.

Pentru programul festivalului și pentru mai multe detalii, vizitați urbaneye.ro și pagina de Facebook UrbanEye Film Festival.

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

 

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.