Valentin Uritescu: „Asta înseamnă mulţumirea sufletească: să-ţi faci bine treaba“
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentin-uritescu-asta-inseamna-multumirea-sufleteasca-sa-ti-faci-bine-treaba/

Actorul Valentin Uritescu a acordat un interviu pentru emisiunea Digicult, cu prilejul lansării cărţii sale autobiografice, „Să ai grijă de cel bun din tine“. Interviul va fi difuzat sâmbătă, 13 iulie, de la ora 14.30, la Digi 24. „Eu mă consider realizat ca actor: mă iubesc oamenii… mă ştiu toţi… Mă trezesc că mă bucur de o simpatie nebună!“, spune Valentin Uritescu.

Un articol de Corina Vladov|10 iulie 2013

Actorul Valentin Uritescu a acordat un interviu pentru emisiunea Digicult, cu prilejul lansării cărţii sale autobiografice, „Să ai grijă de cel bun din tine“ (Editura Humanitas). Interviul va fi difuzat sâmbătă, 13 iulie, de la ora 14.30, la Digi 24.

Iată câteva declaraţii ale lui Valentin Uritescu:

„În cartea asta a mea descriu toate întâlnirile nefericite pe care le-am avut și cum le-am rezolvat, cu optimism, cu umor, cu tenacitate, până la dispariția spaimei care mă copleșea deseori, din cauza celuilalt din mine, a piticului pervers și satanic care stă în fiecare dintre noi. Dualismul ăsta e caracteristic oricărei ființe. La mine e foarte dezvoltat! Pentru că sunt și Geamăn, sunt născut pe 4 iunie.

Toată viața am trăit într-un soi de dedublare, a celui rău, care-l urmărea pe ăla bun. Mi-a fost foarte greu, mai ales când am trecut prin anumite cumpene, să rezolv această problemă, pentru că trebuia să fiu într-un echilibru… Ei sunt într-un continuu conflict…“

„Nu cumva sunt eu prost, tâmpit, de ce sunt atât de sensibil? Aşa m-am născut! Cu sensibilitatea asta, care mi-a stat împotrivă de câte ori a trebuit să iau o hotărâre“.

Valentin Uritescu

„Împlinind o vârstă, am căutat să mă retrag din toată treaba. Şi, pentru că am tot notat, din clasa a IX-a, când mi-am făcut un jurnal, am tot umplut la caiete de s-a făcut un geamantan, am zis: «Ia să vedem, poate că acum e momentul! Sunt la pensie…». Când am ieşit la pensie, am avut 10 ani teribili, mi-a mers din plin, am câştigat foarte mult, mi-am pus ceva bani la bancă. Acum e momentul să fac şi ultima chestie a vieţii mele.

Se spune, ca să nu trăieşti degeaba, să plantezi un pom, să faci un copil, o casă şi să scrii o carte. Asta mai lipsea. Şi uite că Dumnezeu mi-a dăruit chestia asta, s-o pot scrie. Eu mă consider realizat ca actor: mă iubesc oamenii… mă ştiu toţi… Mă trezesc că mă bucur de o simpatie nebună!“

„Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost de la moşul meu, de la bunicul meu. Toţi ăştia din neamul meu, bărbaţii, au fost taciturni şi urâcioşi, cred că de-acolo ne vine numele! Parcă-l văd pe moşul, cu clopul pe ochi, băut tot timpul – avea 5 vii şi vreo 7 grădini de pruni – apă a băut foarte puţin.

Moşul mi-a zis aşa: «Mă, băiatule, ca să dormi liniştit, trebuie să-ţi rezolvi întotdeauna toate treburile pe care le ai de rezolvat!». Asta înseamnă mulţumirea sufletească: să-ţi faci treaba. Şi nu oricum! Să ţi-o faci bine.“

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.