Valentina Lisitsa, pianistă: „Fără public, eşti doar un amator“
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-pianista-fara-public-esti-doar-un-amator/

O carieră eşuată de pianist concertist renaşte în câteva luni, după ce artista se gândeşte la o strategie de business şi postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Este povestea Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

O carieră eşuată de pianist concertist renaște în câteva luni, după ce artista se gândește la o strategie de business și postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Aceasta este povestea de succes a Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Născută la Kiev, în 1973, Valentina Lisitsa începe să cânte la pian la vârsta de 3 ani, iar – la 4 ani – are primul recital solo. La 17 ani este admisă la Conservatorul din Kiev, unde îl cunoaște pe Alexei Kuznetsoff, viitorul său soț.

În 1991 câștigă împreună premiul întâi la Competiția Murray Dranoff pentru două piane, din Miami și în același an se stabilesc în Statele Unite. În 1995, Valentina își face debutul la New York, pe scena Lincoln Center, în cadrul festivalului Mostly Mozart.

Începe turnee internaționale alături de celebra violonistă Hilary Hahn: Wigmore Hall, la Londra, Musikverein, la Viena.

Apoi, încet-încet, concertele se răresc. Managerul ei moare, iar Valentina se simte blocată acasă, în Carolina de Nord, ca mamă a unui copil mic. „Eram doar o altă pianistă rusă, blondă. Oare câte sunt pe piață?”, declara anul trecut, într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph. Visa la audiență, pentru că „fără public, ești doar un amator, ca alte câteva mii de pianiști foarte buni – doctori, avocați, ingineri”.

Într-o zi tristă de Crăciun a dat peste un anunț online: un azil de bătrâni căuta un pianist. A sunat și i s-a spus că postul era deja ocupat.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa cântă la pian de la vârsta de 3 ani

Valentina începe să citească online despre strategii la business și decide să la aplice la muzica pe care o cântă, cu scopul de a o aduce mai aproape de mase. „Nu e îndeajuns să faci cea mai bună capcană de șoareci din lume, trebuie să-i și faci reclamă.” În 2007 postează primul ei video pe YouTube – un studiu de Rachmaninov. Pentru standardele de azi, are o rezoluție proastă, iar mișcarea mâinilor nu se sincronizează cu sunetul.

Citiţi şi: Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, vine în premieră în România

Apoi a înregistrat, la ea acasă, un DVD cu cele 24 studii de Chopin, fiind filmată de soțul ei. DVD-ul a fost vândut pe Amazon, apoi copiat și uploadat ilegal pe YouTube. A fost răul care avea să-i aducă mult bine pianistei Valentina Lisitsa, căci DVD-ul a ajuns să ocupe prima poziție pe lista Amazon.

Acum trei ani, și-a investit toți banii pe care îi avea puși deoparte în înregistrarea unui CD cu concertele de Rachmaninov, alături de London Symphony Orchestra. Au mai trecut alți doi ani până când discul să fie lansat de celebra casă Decca. În această perioadă, audiența artistei a devenit astronomică: 46 de milioane de vizitatori pe canalul său de YouTube.

Artista alege piese cunoscute (studii de Chopin, sonate de Beethoven), cu care rezonează și cei care ascultă muzică clasică pentru prima oară. În același interviu pentru The Telegraph, Valentina recunoaște cu sinceritate că mare parte din publicul ei habar n-are despre muzică. Lumea o iubește, iar interpretările ei de pe YouTube au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni.

Cum este succesul când vine a doua oară? Mai dulce. „Acum 15 ani, oamenii m-ar fi exploatat, pentru că arătam destul de bine pe atunci”, spune Valentina, la finalul interviului.

Info concert Valentina Lisitsa la București

Biletele pentru concertul pianistei Valentina Lisitsa de pe 5 noiembrie, de la Ateneul Român, se pot achiziționa online, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto: Gilbert Francois

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.