„Vandalul” de Hamish Linklater, în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/vandalul-de-hamish-linklater-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

Iubitorii teatrului pot vedea în această seară „Vandalul” de Hamish Linklater, regizat de Andreea Vulpe, distins cu premiul UNITER în 2017 pentru cel mai bun spectacol TV.

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2017

În această vară Casa de Producţie TVR a propus telespectatorilor o selecție de spectacole realizate în cei 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional de Televiziune. Retrospectiva se încheie cu  acest spectacol, „Vandalul” de Hamish Linklater, producție distinsă cu premiul UNITER în 2017.

La teatru, lucrurile se pot întâmplă diferit de la o seară la alta. În televiziune, ce filmezi rămâne bătut în cuie. Responsabilitatea e uriașă, munca este uriașă, dar am avut, din partea TVR, o echipă fantastică, aproape de proiect, oameni care au lucrat cu dragoste și cu pasiune. Vandalul este o poveste despre singurătate. Mulți oameni sunt singuri, dar îi asigur pe telespectatori că după ce vor vedea Vandalul , vor pune capul pe pernă și vor dormi mai bine, pentu că se vor simți mai puțin singuri. – Andreea Vulpe, regizorul spectacolului

„Vandalul‟ a reprezentat debutul dramaturgic, în 2014, al lui Hamish Linklater –actor american, cunoscut publicului român din filme ca The Big Short (2015), Magic in the Moonlight (2014), The Four Fantastics (2005) sau serialul Law and Order (2012) – debut unanim apreciat ca un succes, în urma căruia autorul a devenit una dintre cele mai promiţătoare tinere speranţe ale dramaturgiei americane.

Textul lui Hamish Linklater ne vorbeşte despre singurătatea a trei fiinţe, aparţinând unor lumi diferite, fiecare cu niscaiva schelete în propriile dulapuri, cu tarele unei existenţe de câteva decenii, pe care Marele Regizor le aduce laolaltă într-o noapte îngheţată. Ce urmează, unde va duce această prietenie… nu ştim. Şi nici nu mai contează.

VANDALUL – INFO

de HAMISH LINKLATER

Traducerea și adaptarea: Andreea Vulpe

Regia artistică şi scenariul: Andreea Vulpe

Scenografie: Daniel Titza

Director de imagine: Sorin Chivulescu

Producători: Cristina Anton și Silviu Jicman

Distribuţia:

FEMEIA – Mihaela Trofimov

BĂRBATUL – Liviu Pintileasa

BĂIATUL – Ionuț Vișan

A fost tot ce își poate dori un actor: am repetat ca la teatru, pe urmă am adaptat pentru a juca în grădina TVR, apoi am făcut film pentru televiziune și urmeză să îl jucăm, sperăm, ani mulți la UNTEATRU. – Mihaela Trofimov

Program de difuzare: TVR 2, luni, 25 septembrie, ora 21.10

Foto: Vandalul – tvr.ro

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”