„Vanilla Skype”, un nou spectacol cu Marcel Iureș
https://www.ziarulmetropolis.ro/vanilla-skype-un-nou-spectacol-cu-marcel-iures/

După o serie de spectacole de teatru care au făcut istorie în ultimii ani, Teatrul Act propune un nou eveniment teatral, în co­productie cu Asociaţia T.E.T.A. – ​Vanilla Skype​– o incursiune în fascinaţia poveştilor contemporane. Premiera spectacolului va avea loc pe ​22, 23 şi 24 octombrie​de la ​orele 19:00​, la Teatrul Act​.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2015

Vanilla Skype e o poveste­mozaic despre uriașa putere a narațiunii, și despre completa neputință a naratorului. O neputință care, paradoxal, poate fi o mare bucurie. Patru actori stau de vorbă, via Internet, cu psihoterapeutul lor, plecat la un congres. Doi muncitori sunt într­o eternă pauză, joacă table și cărți, mănâncă, beau bere, desfăcând în bucățele “gramatica” lumii și a existenței.

Un detectiv din filmele anilor ’40 nu mai înțelege nimic, deși totul părea clar de la bun început. Patru actori merg la un casting. “Realitățile” tuturor se topesc, povestea spusă se amestecă lent cu cea gîndită, în așa fel încît personajele aproape că nu mai contează. Din ele izvorăsc povești care plecă în lume, fiecare cu viața și puterile sale nebănuite.

Această producție reunește 3 generații de actori și aduce în peisajul cultural bucureștean o distribuție care se bucură de participarea unora dintre cei mai importanți actori de pe scena teatrală autohtonă ­ Marcel Iures, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu cărora li se alătură mai tinerii Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel.

Textul spectacolului, scris de Cătălin Ștefanescu, este gândit special pentru actorii din distribuție, marcând astfel un aspect neglijat în cultura teatrală românească din prezent ­ stransa colaborare dintre dramaturg și actori.

Echipa spectacolului ​dă astfel o formă artistică unei colaborări începută în urmă cu aproape 10 ani ­ în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, festival ce a găzduit la cea de­a X­a ediție premiera absolută a spectacolului ​Vanilla Skype​, în fața unui public de peste 500 de spectatori.

De asemenea, peste 600 de tineri studenți ai Universitații Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragile” București, ai Facultății de Litere, dar și liceeni de la secția de actorie ai Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti au avut ocazia de a se bucura în luna septembrie de o serie de reprezentații gratuite ale spectacolului. Reprezentațiile au fost organizate cu scopul de a le facilita întâlnirea cu un spectacol care își propune să ajute la formarea unor repere culturale solide în rândul tinerilor.
În atmosfera teatrală din România, ​Vanilla Skype​ e un proiect care reunește, din punct de vedere estetic, două direcții aparent incompatibile. Pe de o parte, caracterul viu, experimental, al teatrului independent, pe de altă parte, experiența și valoarea actorilor care joacă și pe scena teatrelor de repertoriu.

INFO

Biletele se găsesc la Teatrul Act.

Pentru mai multe informații și rezervări puteți contacta Teatrul Act la adresa de e­mail [email protected] ​sau la numerele de telefon ​0723.10.31.03 / 021.310.31.03.

FOTO: Alexandru Iureș

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.