Vara continuă cu tot mai multe premiere KineDok
https://www.ziarulmetropolis.ro/vara-continua-cu-tot-mai-multe-premiere-kinedok/

Cea de a 7-a ediţie KineDok aduce în atenţia spectatorilor 14 documentare de autor din Europa Centrală şi de Est, dintre care patru sunt prezentate în premieră naţională. Luna aceasta tot mai multe locaţii KineDok din ţară îşi deschid porţile.

Un articol de Petre Ivan|2 august 2021

Pe 30 iulie ne gasiți la festivalul Ruralympics unde vom proiecta trei filme din catalogul ediției: documentarul românesc premiat la Sundance “Acasă” (regia: Radu Ciorniciuc), filmul croat prezentat în premieră națională “Împinge – Trage” (regia: Neven Hitrec) și “Viața magică a lui V” (regia: Tonislav Hristov) – un documentar ce oferă o nouă perspectivă asupra sănătății mintale. Ruralympics este un eveniment de 3 zile cu activități adresate tinerilor din zona rurală, care va avea loc în comuna Teișani între 30 iulie și 1 august.

Dacă nu ați făcut-o deja, încă mai puteți viziona portretul emoționant al Ninei Cassian în ultimii ei ani de viață -“Distanța dintre mine si mine” în regia Monei Nicoară și a Danei Bunescu. Filmul va rula în două locații KineDok, și anume la Muzeul Cineastului Amator din Reșița pe 31 iulie și la cafeneaua Framm’s din Alba Iulia pe 5 august.

Între timp proiecțiile de la MA Hub Oradea continuă cu filmul “Kiruna – o lume complet nouă” (regia: Greta Stocklassa) și cu documentarul de investigație “Nu s-a întâmplat nimic” (regia: Barbora Berezňáková), care cercetează condițiile misterioase în care s-a produs răpirea fiului președintelui slovac în anul 1995. De asemenea, în fiecare joi puteți viziona filme KineDok în grădina verde a Muzeului Național al Literaturii Române din București. Pe 5 august vă invităm la o altă premieră națională – documentarul slovac “Chemarea” (regia: Erik Praus), ce ne oferă o incursiune în spiritualitate și misticism în vremuri moderne.

Căldura nu ne sperie, așa că vă așteptăm cu drag în oricare dintre locațiile noastre unde vă puteți petrece liniștiți vacanța cu filme documentare din întreaga lume.

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

 

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.