Varșovia: Ghid turistic, cu Maia Morgenstern – premieră la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/varsovia-ghid-turistic-cu-maia-morgenstern-premiera-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Teatrul Evreiesc de Stat deschide stagiunea miercuri, la sediul central din strada Iuliu Barasch, nr 15, sector 3, Bucureşti (zona Sf. Vineri – Udrişte), cu spectacolul ”Varşovia – Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt. Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19.00 şi joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2016

Născut în 1949 la Tel Aviv, Hillel Mitelpunkt este cel mai proeminent dramaturg israelian al anilor 1980.

Profesor de teatru al Universității din Tel Aviv, scriitor în rezidență la Teatrul Beersheba, membru al Teatrului Municipal Haifa, scenarist, actor și regizor, celebru pentru montările propriilor sale piese la teatrele din Haifa, Be’er Sheva, Beit Lessin, Cameri și Habima (Tel Aviv).

Dintre cele mai cunoscute piese ale sale amintim Driver, painter (șoferul, pictorița), Varșovia: Ghid Turistic, The House Mother (Casa mamă), Gorodish, The Actor (Actorul), Friends of Friends (Prietenii prietenilor) și Grocery (Băcănia).

Hillel Mitelpunkt este și triplu laureat al Premiului pentru ‘Cea Mai Bună Piesă Israeliană’, pentru Driver, Painter, The House Mother și Gorodish. Dramaturgia lui Mitelpunkt se concentrează asupra vieții israeliane, pline de tensiune, conflict și patos.Varșovia: Ghid turistic

Varșovia: ghid turistic este o comedie dulce-amară ce amintește de filmele pasionale ale lui Almodovar, despre relația de ură și iubire dintre noi și trecutul nostru, dintre noi și părinții noștri. O călătorie de afaceri într-un oraș rămas parcă în alte vremuri se transformă într-un uragan emoțional, care scoate la suprafață toate reproșurile și adevărurile pe care o mamă și un fiu au să și le spună și pe care le-au adunat în cincizeci de ani — un cocktail de nostalgie și pasiune dezlănțuită, din care nu putem ieși decât transformați și poate puțin purificați. (Eugen Gyemant, regizor)

Povestea Margăi Weisberg, supraviețuitoare a Holocaustului și refugiată din Polonia natală în Israel, oferă o perspectivă asupra sentimentelor multor evrei din anii de după război. Și totuși conflictul armat de la mijlocul secolului XX, care a provocat moartea a șaptezeci de milioane de oameni, nu este singurul război în cauză, conflictul dintre mamă și fiu reprezentând adevăratul teritoriu minat al piesei.

O mamă și fiul ei călătoresc spre Varșovia, pentru a încerca să obțină o clădire ce a aparținut familiei lor înainte de cel de-al doilea război mondial. Călătoria lor dezvăluie conflictul între generații, relațiile lor cu tatăl care a murit cu ani în urmă și ‘lecția’ Holocaustului, atât pentru generația care l-a trăit, dar și pentru generația mai tânără, care a simțit această experiență îngrozitoare în copilărie. Varșovia din piesă este doar o fabulă. Ar fi putut fi, la fel de bine, București sau Budapesta. Varșovia este trecutul pe care părinții noștri îl poartă cu ei. Un trecut dificil pe care ei nu vor fi în stare să îl uite și un loc de care, surprinzător, le este totuși dor. (Hillel Mitelpunkt, dramaturg)

Foto: Varșovia: Ghid turistic – facebook

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.