Victor Rebengiuc are o zi dedicată la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-are-o-zi-dedicata-la-tvr2/

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” marelui actor Victor Rebengiuc.

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2013

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” marelui actor Victor Rebengiuc.

Astfel, cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele în care acesta a deţinut rolul principal: dramele „Tănase Scatiu” (de la ora 14.10) şi „Medalia de onoare” (de la ora 20.10).

Pentru rolul său din „Medalia de onoare”, Victor Rebengiuc a câştigat în 2010 Premiul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la categoria „Cea mai bună interpretare”şi în 2011, la Premiile GOPO, trofeul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune”.

Roluri memorabile marca Victor Rebengiuc

„Tănase Scatiu” (din 1976), în regia lui Dan Piţa, este ecranizarea romanului omonim de Duiliu Zamfirescu. Înglodat în datorii, boierul Murguleţ acceptă să-şi mărite fata, pe Tincuţa, cu vechilul parvenit Tănase Scatiu.

Acesta pune mâna pe moşia boierului, ceea ce îi înlesneşte ascensiunea pe scara socială. Însă căsnicia eşuează lamentabil, iar proaspătul îmbogăţit, devenit între timp deputat, are de înfruntat revolta ţăranilor.

Victor Rebengiuc

Scenă din filmul „Medalia de onoare“, cu Victor Rebengiuc

Cel de-al doilea film, programat de la ora 20.10, este „Medalia de onoare” realizat în 2009 în regia lui Călin Peter Netzer. Victor Rebengiuc joacă rolul lui Ion care, la 75 de ani, îndură nemulţumirea permanentă a soţiei şi indiferenţa fiului său, stabilit în Canada. Acesta încă îi poartă pică tatălui său pentru că l-a denunţat la Securitate ca să nu poată pleca din România.

Într-o zi, Ion primeşte cu surprindere vestea că Ministerul Apărării Naţionale îi acordă o medalie de onoare pentru că ar fi săvârşit fapte eroice în cel de-al Doilea Război Mondial. Omul nu îşi poate aminti foarte clar despre ce fapte ar fi vorba, dar această medalie îi oferă şansa nesperată de a recâştiga respectul familiei sale.

Foto credit: TVR 2, Victor Rebengiuc

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.