Victor Rebengiuc: „Câinele japonez” este bun şi fără să fie premiat la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-cainele-japonez-este-bun-si-fara-sa-fie-premiat-la-oscar/

Actorul Victor Rebengiuc, care interpretează unul dintre rolurile principale din „Câinele japonez”, a declarat pentru Mediafax că pelicula este bună şi fără să fie premiată la Oscar, precizând că, până în prezent, filmele româneşti nu au fost luate în seamă de Academia americană.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2014

„Sunt de acord cu propunerea”, a glumit actorul Victor Rebengiuc. „Acum aştept să văd dacă este luat în seamă, ceea ce nu s-a întâmplat până acum cu filmul românesc. Deci, nu-mi fac niciun fel de speranţă. Filmul este bun şi fără să fie premiat la Oscar”, a mai spus Victor Rebengiuc.

Pentru rolul interpretat în „Câinele japonez”, Victor Rebengiuc a primit trofeul pentru cel mai bun actor la ediţia din acest an a premiilor Gopo, care sunt considerate „Oscarurile” cinematografiei româneşti.

„Câinele japonez”, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film străin”, a declarat pentru Mediafax Mihai Kogălniceanu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Juriul, format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Dana Duma, critic de film, Irina Margareta Nistor, critic de film, şi Iulia Blaga, critic de film, a ales, cu majoritate de voturi, ca lungmetrajul „Câinele japonez”, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, să reprezinte România la secţiunea „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar pentru anul 2015.

Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost distins la Festivalul Internaţional de la Varşovia cu premiul secţiunii 1-2 , dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.

„Câinele japonez”, care spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe – New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) „Kino pavasaris” din Lituania, dar şi premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.


Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC Bucureşti, secţia Regie de film şi TV, în 2009. În acelaşi an, acesta a realizat filmul „Nunta lui Oli”, produs de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 şi Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

Cel mai recent scurtmetraj al său, „În acvariu”, a obţinut premiul al treilea la secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografia de la Hollywood, iar o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” aduce producătorului şi regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creşterea încasărilor.

Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare ţară poate propune o singură producţie proprie pentru această distincţie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări.

Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Nominalizările la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 15 ianuarie, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 22 februarie.

Foto cu Victor Rebengiuc – Transilvania Film

04
/11
/16

Editura Nemira lansează în această toamnă VORPAL, o colecţie de poezie coordonată de Svetlana Cârstean. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă şi impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din „Alice în Ţara oglinzilor“. Armă uneori jucăuşă şi periculos de inteligentă ca „Dodiile“ lui Florin Dumitrescu sau provocatoare şi stranie ca „Sistemele de fixare şi prindere“ ale Ştefaniei Mihalache - primele două volume din colecţie.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

03
/11
/16

Autorul celebrelor „mușatisme”, care sunt bijuterii ale paradoxului comic, n-a făcut școală de teatru, dar a scris pentru actor, publicând în „Rampa” și „Adevărul”. Observatorul ironic al vieții, acidul și jovialul umorist, a trăit între 22 februarie 1903 și 4 noiembrie 1970.

03
/11
/16

Povești despre dragoste, prietenie și cărți, cu o lectură performativă din romanele „Blogstory” și „Deviații de Stereo”, iată ce ne propun Nora Iuga și Ioana Cristina Casapu, pentru seara zilei de 5 noiembrie, pe care ne invită să o petrecem împreună la Point, de la ora 18.00.

03
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 5 noiembrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „O paranteză în timp” a celebrei scriitoare britanice Jeanette Winterson, publicat în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia „Raftul Denisei“, în cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

02
/11
/16

Cine nu are bătrâni să-şi cumpere! Am întâlnit trei bucăți care ar merita să fie vândute la fiare vechi și foarte stricate. • Asistam liniștit- solitar, ca orice microbist care se respectă, la un meci din Cupa României (Progresul Spartak 2 – Comprest București 6-4) când trei domni cu cel puțin șase decenii de viață la activ, dacă nu chiar șapte, s-au plasat în vecinătatea mea și au început să foarfece la amintiri.

02
/11
/16

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom

02
/11
/16

Pentru al doilea an la rând, Asociația One World Romania aduce, în mai multe licee, filme documentare de scurt-metraj produse de Studioul Alexandru Sahia. Selecția de anul acesta are ca temă copilul ca „resursă națională” și reprezentarea copilăriei în filmele produse de studio în perioada 1960-1989.

02
/11
/16

În zi de Mărțișor, Maestrul Gheorghe Zamfir plus alți 100 de artiști, își dau întâlnire cu publicul, pe scena Sălii Mari a Palatului din Capitală, de la ora 19:30. Zamfir +100, este un spectacol care se înscrie în seria de evenimente concertistice ale Asociatiei Culturale Spectaculis, în cadrul proiectului DESTINNATIE ROMÂNIA, dedicat promovării imaginii României şi a culturii româneşti prin muzică şi interpretare.

02
/11
/16

Metallica a lansat, ieri, după o pauză de opt ani, dublul album Hardwired… To Self-Destruct, în care se regăseşte sound-ul original al trupei din anii 80, 90. Audiţia de la finalul lunii septembrie i-a entuziasmat pe experţi care au căzut de acord că “asistăm la o reîntoarcere la origini a trupei Metallica”.

01
/11
/16

În urma celei de-a doua ediții a proiectului-concurs Anima pentru societate, proiectul „O noapte furtunoasă” al lui Florin Liță a ieșit câștigător. Astfel, a luat naștere un spectacol proaspăt, o viziune nouă a comediei lui Caragiale. Premiera acestui spectacol va avea loc mâine, 2 noiembrie, de la ora 20:30, la Teatrul Arte dell’Anima