Victoria, surpriza germană a Berlinalei 2015, deschide Zilele Filmului German
https://www.ziarulmetropolis.ro/victoria-surpriza-germana-a-berlinalei-2015-deschide-zilele-filmului-german/

Vineri, 16 octombrie, la Cinema Studio are loc deschiderea celei de a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, cu o proiecţie specială: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, surpiza germană a Berlinalei de anul acesta, un film recompensat cu şase premii Deutscher Filmpreis în 2015.

Un articol de Petre Ivan|14 octombrie 2015

Filmul lui Sebastian Schipper a fost premiat cu: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai bună regie, premiile pentru rolurile principale, feminin și masculin, precum și Ursul de argint, pentru imagine.

Timp de o săptămână, cinefilii din capitală au ocazia să vadă, la Cinema Studio, 11 lungmetraje, cele mai recente producţii germane de astăzi.

Cea din urmă proiecție – „B-Movie” – un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 – va avea loc în Club Control, pe 22 octombrie, în prezența lui Mark Reeder, scenaristul și totodată protagonistul filmului; proiecția va fi urmată de un concert al trupelor Future Nuggets, cu cel mai noi proiect al lor, Australopitecus Oltensis, şi Loved by Ghosts.

La ediţia din acest an, vin în România şi 5 oaspeți germani, printre ei, René Frölke, regizorul filmului „Le beau danger”, proiectat în 2014 la Berlinală şi dedicat lui Norman Manea, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

Vor veni, de asemenea, Mark Reeder, scenaristul şi actorul principal din „B-Movie”, un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 / Tatiana Brandrup, regizoarea filmului „Cinema: A Public Affair”, ce spune povestea  lui Naum Kleinman, istoricul rus de film şi curatorul legendarei Arhive Eisenstein / Jürgen Lemke şi Andreas Marquardt, scenaristul şi, respectiv, personajul real care stă la baza filmului „Dragoste periculoasă”, povestea plină de dramatism a lui Andreas Marquardt, fost campion de arte marţiale, dar şi unul dintre cei mai temuţi proxeneţi din Berlinul anilor ’80.

Programul complet al celei de a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, pe site-ul Institutului Goethe.

Foto: Victoria,  Zilele Filmului German – goethe.de

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).