VIDEO A început Aristoteles Workshop 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-inceput-aristoteles-workshop-2013/

În 22 august a început ARISTOTELES WORKSHOP (AW), atelierul anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

În 22 august a început ARISTOTELES WORKSHOP (AW), atelierul anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Anul acesta, AW a ajuns la ediţia a opta, ediţie care se desfăşoară pentru a patra oară consecutiv în satul Vama din Bucovina (județul Suceava).

La AW 2013, studenţii vor fi ghidaţi de doi experţi (Jeroen Berkvens și Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

Premiul de anul acesta, în valoare de 600 de euro, va fi acordat datorită suținerii Farmexim. În anii precedenți, premiul de la finalul workshopului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Iată, mai jos, cum s-au desfăşurat primele zile la acest atelier de film documentar care va dura o lună de zile (22 august – 22 septembrie):

Ziua 1 (joi, 22 august)

Sosirea studenţilor la Casa Călin din satul Vama. Tot în prima zi a ajuns la AW şi primul profesor-expert: cineastul olandez Jeroen Berkvens.

Jeroen Berkvens (foto sus) a absolvit Academia de Arte Frumoase în 1993, iar filmul său de absolvire, Let Me Have It All – un road movie documentar despre artistul american Sly Stone – a câştigat Premiul ARTE pentru „Cel mai bun film studenţesc european” şi a fost proiectat în mai multe ţări.

profesorul Jeroen Berkvens discuta cu o parte dintre studenti

Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. A mai participat la Aristoteles Workshop la ediţiile din 2010 şi 2011.

Ziua 2 (vineri, 23 august)

Are loc prezentarea fiecărui participant în faţa grupului, ce anume a realizat fiecare până la acest workshop, precum şi ce-şi doreşte să facă. Iată mai jos câteva cuvinte ale participanţilor:

Cristi Iftime: „Îmi doresc ca în viitorul apropiat să realizez un film documentar. Aşa că m-am gândit să-mi apropii acest viitor încă de pe acum.”

Oamenii care trăiesc de unii singuri nu au pe cine să mintă. Realizarea unui documentar este un fel de trecere printr-un proces de autocunoaştere. Mă interesează poveştile oamenilor simpli.

Iulia Matei,
participant

Anca Păunescu: „Aici este ca şi cum ai arunca o privire într-o lume care se duce. În locurile astea oamenii nu sunt contaminaţi încă de consumerism. Generaţiile vechi încă au culoare, personalitate, nu sunt influenţate de trend-uri.”

Irina Turcan: „Este ca un fel de teamă… Am vrea să continuăm să trăim o viaţă autentică, însă nu mai avem în jurul nostru nici un petec de pământ curat. Şi din cauza asta nici nu mai ştim cum să-l preţuim.”

Studentii la curs

Expertul Jeroen Berkvens a făcut participanţilor o introducere în cinema, de la tehnici de bază necesare filmării, la modalități de prezentare a documentarului în fața unor potențiali finanțatori. La final, le-a dat o serie de exerciții pentru a se apropia de oameni și a-i face să se deschidă.

Ziua 3 (sâmbătă, 24 august)

Profesorul Jeoren Berkvens a vorbit despre instrumentele cinematografice și tehnici de bază în limbajul filmului, despre legile sale, diferenţa dintre a observa şi a înregistra, mijloacele prin care imaginea poate manipula percepția etc. Tips&tricks: cum citeşte mintea umană o imagine, un cadru etc.

Au fost vizionate fragmente din filmul „Manhattan” al lui Woody Allen şi s-a discutat despre mijloacele de care a uzat regizorul pentru a obţine diferite efecte.

Seara a avut loc deschiderea oficială, în curtea Casei Călin şi au fost stabilite cele patru echipe a câte trei studenţi, care vor realiza câte un film documentar.

Ziua 4 (duminică, 25 august)

Au fost vizionate fragmente din filme care reuşesc să descrie spiritul locului și al timpului.

La sfârşitul fiecărei zile, studenţii au plecat pe teren pentru a căuta (şi chiar a filma) subiecte care se vor concretiza la finele atelierului într-un film documentar de 30 de minute.

Foto credit: Aristoteles Workshop 2013

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.