VIDEO A murit actriţa Violeta Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actrita-violeta-popescu-decorata-cu-ordinul-pentru-merit-in-grad-de-cavaler-pentru-merite-in-activitatea-artistica-a-decedat/

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi anunţă cu regret şi adâncă tristeţe dispariţia Violetei Popescu, actriţă de un rafinament aparte, pentru care autenticul şi firescul scenic deveniseră blazon.

Un articol de Andrada Văsii|10 iunie 2013

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi anunţă cu regret şi adâncă tristeţe dispariţia Violetei Popescu, actriţă de un rafinament aparte pentru care autenticul şi firescul scenic deveniseră blazon.

Cu o carieră care a început la Iaşi în anul 1964, Violeta Popescu  a însemnat pentru toţi cei care au cunoscut-o – familie, colegi, prieteni, spectatori- un amestec fascinant de tumult şi linişte camuflat de acea feminitate specială şi misterioasă mereu căutată de regizori.

O viață pe scenă

Rolurile sale sunt demne să figureze în  antologia performanţelor  artei actoriceşti fie că s-au numit Casandra din „Troienele“, Zarecinaia din „Pescăruşul“, Adela  – din „Adela“ lui Garabet Ibrăileanu, Melibeea din „La Celestina“, Hermiona din „Poveste de iarnă“, Titania din „Visul unei nopţi de vară“, Veta din „O noapte furtunoasă“, Anna Petrovna în „Ivanov“, Martha din „Cui i-e frică de Virginia Woolf ?“, Doamna Helene Alving din „Strigoii“, de Henrik Ibsen, sau Cecilia Robson (Sissi)  din „Quartet“ de Ronald Harwood – ultimul spectacol în care a jucat fiind premiant UNITER.

O artistă decorată

În anul 1988, Violeta Popescu a fost desemnată cea mai bună actriţă a anului pentru rolurile Veta şi Ana Andreevna, în 2001 a primit premiul de onoare „Vârsta de aur“, acordat de Ministerul Culturii, în 2002 – „Ordinul pentru merit“ în grad de Cavaler pentru merite în activitatea artistică acordat de Preşedintele României şi a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional Iaşi.

Violeta Popescu  rămâne actriţa  pentru care  demnitatea  şi discreţia  au fost întotdeauna  semne categorice ale unei personalităţi înzestrate cu har şi inteligenţă. Va  trăi mereu în amintirea noastră prin zecile de vieţi pe care, generoasă, le-a dăruit scenei şi personajelor sale.

Corpul său neînsufleţit va fi depus în Foaierul Teatrului Naţional mâine, 11 iunie,  la ora 10.00.

Foto credit: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

05
/01
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a ansamblului Operei Naționale București, asta după ce reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către public, fiind sold-out.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.