VIDEO A murit actriţa Violeta Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actrita-violeta-popescu-decorata-cu-ordinul-pentru-merit-in-grad-de-cavaler-pentru-merite-in-activitatea-artistica-a-decedat/

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi anunţă cu regret şi adâncă tristeţe dispariţia Violetei Popescu, actriţă de un rafinament aparte, pentru care autenticul şi firescul scenic deveniseră blazon.

Un articol de Andrada Văsii|10 iunie 2013

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi anunţă cu regret şi adâncă tristeţe dispariţia Violetei Popescu, actriţă de un rafinament aparte pentru care autenticul şi firescul scenic deveniseră blazon.

Cu o carieră care a început la Iaşi în anul 1964, Violeta Popescu  a însemnat pentru toţi cei care au cunoscut-o – familie, colegi, prieteni, spectatori- un amestec fascinant de tumult şi linişte camuflat de acea feminitate specială şi misterioasă mereu căutată de regizori.

O viață pe scenă

Rolurile sale sunt demne să figureze în  antologia performanţelor  artei actoriceşti fie că s-au numit Casandra din „Troienele“, Zarecinaia din „Pescăruşul“, Adela  – din „Adela“ lui Garabet Ibrăileanu, Melibeea din „La Celestina“, Hermiona din „Poveste de iarnă“, Titania din „Visul unei nopţi de vară“, Veta din „O noapte furtunoasă“, Anna Petrovna în „Ivanov“, Martha din „Cui i-e frică de Virginia Woolf ?“, Doamna Helene Alving din „Strigoii“, de Henrik Ibsen, sau Cecilia Robson (Sissi)  din „Quartet“ de Ronald Harwood – ultimul spectacol în care a jucat fiind premiant UNITER.

O artistă decorată

În anul 1988, Violeta Popescu a fost desemnată cea mai bună actriţă a anului pentru rolurile Veta şi Ana Andreevna, în 2001 a primit premiul de onoare „Vârsta de aur“, acordat de Ministerul Culturii, în 2002 – „Ordinul pentru merit“ în grad de Cavaler pentru merite în activitatea artistică acordat de Preşedintele României şi a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional Iaşi.

Violeta Popescu  rămâne actriţa  pentru care  demnitatea  şi discreţia  au fost întotdeauna  semne categorice ale unei personalităţi înzestrate cu har şi inteligenţă. Va  trăi mereu în amintirea noastră prin zecile de vieţi pe care, generoasă, le-a dăruit scenei şi personajelor sale.

Corpul său neînsufleţit va fi depus în Foaierul Teatrului Naţional mâine, 11 iunie,  la ora 10.00.

Foto credit: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.