VIDEO Ada Milea & Bobo şi Alexandru Andrieş & friends vor susţine concerte la prima ediţie a FILIT
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ada-milea-bobo-si-alexandru-andries-friends-vor-sustine-concerte-la-prima-editie-a-filit/

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT).

Un articol de Andrada Văsii|12 iulie 2013

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT). Evenimentul se va desfăşura între 23 şi 27 octombrie.

Acestea sunt doar primele nume anunţate dintr-o listă mult mai lungă de muzicieni care se vor afla pe scenele FILIT în zilele de festival.

Spectacol pe texte de Gellu Naum

La FILIT, Ada Milea şi Bobo vor prezenta un spectacol-concert pe texte de Gellu Naum, Ion Mureşan, alături de piese mai vechi şi mai noi din repertoriu. Ada Milea este o artistă şi compozitoare cunoscută pentru inventivitatea şi prospeţimea cu care a reinventat genul muzicii folk începând cu a doua parte a anilor ’90.

Bobo Burlăcianu este un interpret, actor şi compozitor cunoscut pentru activitatea sa în trupa Fără Zahăr şi pentru colaborările cu Ada Milea în spectacolele-concert „Quijote”, „Nasul” şi „Insula”.

Reîntoarcere la Iași

Alexandru Andrieş revine la Iaşi, după o absenţă notabilă, pentru FILIT, alături de alţi trei artişti de excepţie – Maria Ioana Mântulescu (voce), Sorin Romanescu (chitară) şi Berti Barbera (muzicuţă, percuţii).

Alexandru Andrieş este unul din cei mai cunoscuţi cantautori români şi unul dintre cei foarte puţini care au reuşit să fie vizibili în peisajul muzical autohton, atât înainte, cât şi după 1989.

Dialoguri cu scriitori

Concertele FILIT vor prilejui zilnic publicului întâlnirea cu muzica de calitate, mari artişti în dialog cu mari scriitori, atât în cadrul spaţiilor tradiţionale, dar şi în cele alternative.

Cele cinci zile de FILIT vor cuprinde întâlniri cu liceenii şi cu studenţii, ateliere profesionale, lecturi încrucişate cu autorii români şi străini, evenimente principale în fiecare seară cu marii autori (main event), concerte cu unii dintre cei mai cunoscuţi artişti şi trupe, întâlniri informale în care publicul poate socializa cu vedetele literare preferate.

Nume mari prezente la festival

Andrei Kurkov şi Ovidiu Nimigean se numără printre cei mai nou confirmaţi autori ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), alăturându-se unor nume precum Herta Müller, Attila Bartis şi Filip Florian, notează Mediafax.

Au mai confirmat participarea la FILIT scriitorul Andrea Bajani (Italia), traducătorii Vanina Bojikova (Bulgaria), Joanna Kornas-Warwas (Polonia), Bruno Mazzoni (Italia), Dan Shafran (Suedia) şi Alistair Ian Blyth, editorul Michael Kruger de la Hanser Verlag (Germania), precum şi directorul de festival UIlrich Schreiber – Literaturfestival Berlin (Germania).

Scriitori contemporani

Totodată, la FILIT va fi prezent Jean Mattern, deopotrivă scriitor şi coordonator, în cadrul prestigioasei edituri pariziene Gallimard, al colecţiei de literatură străină „Du Monde Entier” şi al colecţiei „Arcades”, consacrată scriitorilor contemporani de origine străină. Primul roman al scriitorului francez Jean Mattern, „Les Bains de Kiraly”, s-a bucurat de succes în Franţa şi nu numai, fiind tradus pînă în prezent în şapte limbi străine.

Foto credit: Ada Milea (Facebook), Alexandru Andries (Facebook)

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.