VIDEO „Amanţii pasageri“ – un film obraznic şi relaxat
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-amantii-pasageri-un-film-obraznic-si-relaxat/

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. „Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist.

Un articol de Ionuţ Mareş|11 iunie 2013

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. Exersat în diverse genuri, de la melodramă la thriller, pe care le-a convertit la stilul său colorat, excentric şi provocator, uşor de recunoscut, cineastul spaniol pare să fi dobândit un nivel superior de relaxare şi să fi scăpat de teama de eşec.

Prin urmare, îşi permite o libertate mai mare de a se juca. Şi de a nu se lua prea mult în serios, deşi a fost mereu imposibil să-l acuzi de sobrietate (răutăcioşii i-ar putea spune profunzime).

„Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist. Almodóvar ia genuri cinematografice şi tipuri pe personaje cât mai diverse, pe care, cu dexteritate, le parodiază şi le ambalează frumos, expediindu-le fanilor în căutare de prospături postmoderne.

Prinşi într-un avion obligat să stea mai mult timp în aer din cauza unor probleme, cei câţiva pasageri de la clasa business şi membrii echipajului îşi dezvăluie treptat caracterul, trecutul şi înclinaţiile de orice fel, sub ameninţarea morţii şi sub influenţa unui amestec exploziv de alcool şi droguri.

De aici şi până la dezlănţuirea dorinţelor sexuale nu mai e decât un pas, pe care Almodóvar îl face cu eleganţă, evitând orice tentaţie spre grobianism (de gustibus…).

O nedumerire

Fiecare din numeroasele personaje primeşte doar una-două trăsături, pentru a fi uşor de identificat şi de ţinut minte. În ciuda acestei simplificări, inevitabilă genului comic, Almodóvar nu îşi ridiculizează protagoniştii. Ştie să îi facă simpatici, să îi aşeze în situaţii surprinzătoare, să-i pună pe rând sau simultan în lumina reflectoarelor şi să testeze disponibilitatea spectatorilor de a lua filmul aşa cum e – o simplă ploaie caldă de vară.

Maestru al deriziunii, spaniolul ia peste picior, printre altele, filmul-apocalipsă, melodrama, musical-ul, romance-ul sau, de ce nu, filmul erotic, unindu-le într-un fel de Kammerspielfilm ce îşi asumă lipsa de pretenţii. Unii spectatori se vor simţi ofensaţi de provocările lui Almodóvar, alţii le vor gusta mai puţin, însă vor exista unii, probabil mai numeroşi, dispuşi să lase garda jos şi să accepte umorul, cu entuziasm sau cu reţinere.

Însă, indiferent de tipul de reacţie, există mari şanse ca, imediat după vizionare, să planeze o unică nedumerire, decisivă şi cu iz retoric: cui şi la ce foloseşte acest nou film al spaniolului?

Citiţi şi: VIDEO După decolarea de la TIFF Cluj, „Los amantes pasajeros“ aterizează în toată ţara

INFO
„Los amantes pasajeros“ („Amanţii pasageri“, Spania, 2013)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio de la Torre, Antonio Banderas, Penélope Cruz, Paz Vega

Rating: ●●○○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

28
/01
/17

Trei regizori - Gabriel Achim, Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Păduraru. Trei poveşti speciale. Trei scurtmetraje româneşti simpatice - "Carne de iepure", "Nina" şi "Bricostory", disponibile pe platforma gratuită Cinepub.

28
/01
/17

Peste 150 de persoane au vizionat, în avanpremieră, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, filmul „Fondatorul”. Acesta prezintă povestea reală a originalului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global şi un brand cunoscut de toată lumea.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.

26
/01
/17

Filmele ''Bacalaureat'' al regizorului român Cristian Mungiu și ''Toni Erdmann'', cu participare românească, al regizoarei germane Maren Ade se numără printre nominalizările la premiile franceze Cesar, la categoria ''Cel mai bun film străin''. ''Elle'' de Paul Verhoeven și ''Frantz'' de François Ozon domină nominalizările la „Oscaruri franceze” - câte 11 fiecare -, inclusiv la categoriile ''Cel mai bun film'' și ''Cel mai bun regizor''.