VIDEO Anatoli Iksanov, directorul Teatrului Balşoi, a fost concediat
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-anatoli-iksanov-directorul-teatrului-balsoi-a-fost-concediat/

Anatoli Iksanov, directorul Teatrului Balşoi, a fost concediat, a anunţat marţi ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, care consideră această decizie drept o măsură luată pentru a readuce calmul în cel mai prestigios teatru al Rusiei.

Un articol de Andrada Văsii|9 iulie 2013

Anatoli Iksanov, directorul Teatrului Balşoi, a fost concediat, a anunţat marţi ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, care consideră această decizie drept o măsură luată pentru a readuce calmul în cel mai prestigios teatru al Rusiei, aflat în centrul unor scandaluri de la începutul anului.

Anatoli Iksanov a fost înlocuit de Vladimir Urin, care era directorul Teatrului Stanislavski şi Nemirovich-Danchenko, o altă scenă prestigioasă din Moscova, informează AFP.

Contractul lui Iksanov, care se afla la conducerea Teatrului Balşoi din anul 2000, urma să se încheie în octombrie 2014, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Un lanț de incidente

Ministrul Culturii a subliniat faptul că această decizie a fost luată din cauza „situaţiei dificile” în care se află teatrul moscovit după agresiunea cu acid comisă asupra directorului artistic al instituţiei, Serghei Filin, în luna ianuarie.

Atacat pe 17 ianuarie de un bărbat care l-a stropit pe faţă cu acid, la parterul imobilului în care locuia, la Moscova, Serghei Filin a suferit arsuri grave la nivelul feţei şi al ochilor.

După ce a suportat o grefă de piele şi mai multe intervenţii chirurgicale la ochi în Rusia, el îşi continuă tratamentele în Germania, însă acestea nu l-au ajutat deocamdată să îşi recapete vederea.

O lume a rivalităților

Acea agresiune a declanşat un scandal fără precedent care a scos la lumină rivalităţile feroce şi puternicele conflicte interne existente în această instituţie renumită pe plan mondial.

În iunie, Teatrul Balşoi a anunţat că s-a despărţit de balerinul vedetă Nikolay Tsiskaridze, aflat în conflict deschis cu Anatoli Iksanov şi un mare rival al lui Serghei Filin.

Foto credit: Teatrul Balșoi

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.