VIDEO Arhivele actriţei Vivien Leigh au fost achiziţionate de Victoria and Albert Museum din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-arhivele-actritei-vivien-leigh-au-fost-achizitionate-de-victoria-and-albert-museum-din-londra/

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul ,,Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul „Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Arhivele actriţei britanice conţin numeroase obiecte care nu au fost prezentate niciodată în public, inclusiv o serie de scrisori pline de afecţiune pe care Vivien Leigh le-a trimis soţului ei, Laurence Olivier. Arhiva cuprinde jurnale, fotografii, scenarii de film, scenarii de teatru şi numeroasele trofee câştigate de Vivien Leigh.

O parte din această arhivă va fi expusă începând din toamnă la Victoria and Albert Museum din Londra. Arhiva, achiziţionată de la nepoţii celebrei actriţe britanice, acoperă diverse aspecte din viaţa acesteia, detaliate în mai multe jurnale, în care Vivien a început să scrie într-un jurnal pe când avea 16 ani în 1929 şi pe care le-a ţinut până la moartea ei în anul 1967.

7.500 scrisori

Vivien Leigh a catalogat, totodată, cu meticulozitate, peste 7.500 de scrisori personale primite de la prieteni şi de la colegi de breaslă, adresate inclusiv soţului ei Laurence Olivier. Unele dintre ele provin de la personalităţi de seamă, precum T.S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill şi Regina Mamă.

O altă scrisoare, primită de la dramaturgul Tennessee Williams, scrisă în 1950, laudă talentul actriţei britanice, premiată cu al doilea Oscar din carieră, pentru interpretarea ei din filmul „Un tramvai numit dorinţă”, realizat pe baza piesei de teatru omonime, scrisă de dramaturgul american.

În aceeaşi expoziţie va fi prezentat şi „cartea vizitatorilor” pe care Vivien Leigh şi Laurence Olivier o ţineau în reşedinţa lor Notley Abbey din comitatul Buckinghamshire. Printre vedetele care au semnat în acest registru se află actori de seamă precum Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Orson Welles, Judy Garland şi Rex Harrison.

Directorii de la Victoria and Albert Museum din Londra spun că arhiva, achiziţionată în anul care marchează centenarul naşterii actriţei, va putea fi consultată în scopuri de cercetare, după ce operaţiunea de catalogare va fi finalizată. Înregistrările digitale vor fi disponibile pe site-ul muzeului.

Vivien Leigh şi Laurence Olivier s-au căsătorit în 1940 şi au divorţat în 1960, notează Mediafax.

Vivien Leigh, recompensată cu două premii Oscar – pentru rolurile din filmele ,,Pe aripile vântului” şi ,,Un tramvai numit dorinţă” – a murit în 1967, la vârsta de 53 de ani.

Foto credit: Cinemagia

 

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.