VIDEO Cinci filme de debut în competiţia festivalului „Lună Plină“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cinci-filme-de-debut-in-competitia-festivalului-luna-plina/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinemaului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

Începând din acest an, festivalul va avea o secțiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflați la primul sau al doilea film. Cele șapte filme alese de directorul artistic Andrei Crețulescu vor fi prezentate în premieră absolută în România și vin din țări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel și Statele Unite.

Film și muzică

„Berberian Sound Studio’’ (foto sus) – al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland (Ursul de Argint la Berlin 2009 pentru Katalin Varga) continuă obsesia cineastului pentru sunet și sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge… Filmul a avut premiera în competiția oficială Locarno 2012 și a fost selecționat la Sitges, Edinburgh și Buenos Aires.

„Cannon Fodder’’ / „Carne de tun’’ – primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny a făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean și a fost declarat „Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valențe absurd-macabre, cu accent pe absurd.  Doamnelor și domnilor, întâiul film israelian cu zombies din istorie.

„Citadel’’ / „Citadela’’ – debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-și scape fetița din ghearele unei bande de copii sălbăticiți dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul Melies d’Or acordat Celui mai bun film fantastic european al anului.

Nu uita jocurile de copil

„Come Out and Play’’ / „Jocuri de copii’’ – escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un coșmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toți adulții au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în ficțiune cu un remake la fel de sângeros dar mai nihilist al clasicului spaniol, „Cine poate ucide un copil“ (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin și Gerardmer.

„Forgotten’’ / „Nu mă uita’’ – debutul nemțoaicei Alex Schmidt a fost prezentat în premieră mondială la Veneția 2012. Hanna și Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde și-au petrecut vacanțele copilăriei, fantomele trecutului și-arată colții. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

„The Rambler’’ / „Hoinarul’’ – un experiment la limita suportabilului, care arată ca și cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Dar regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul The Oregonian, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimați actori ai ultimelor decenii. „The Rambler’’ a avut premiera mondială la Sundance 2013.

Un film dublupremiat

„Safety Not Guaranteed’’ / „Călător în timp’’ – dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reușește o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau mulți: va regiza Jurassic Park 4.

Info:

Restul selecției, titlurile din competiția de scurtmetraj și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate în săptămânile ce urmează.

Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro. Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.