VIDEO Cinci filme de debut în competiţia festivalului „Lună Plină“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cinci-filme-de-debut-in-competitia-festivalului-luna-plina/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinemaului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

Începând din acest an, festivalul va avea o secțiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflați la primul sau al doilea film. Cele șapte filme alese de directorul artistic Andrei Crețulescu vor fi prezentate în premieră absolută în România și vin din țări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel și Statele Unite.

Film și muzică

„Berberian Sound Studio’’ (foto sus) – al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland (Ursul de Argint la Berlin 2009 pentru Katalin Varga) continuă obsesia cineastului pentru sunet și sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge… Filmul a avut premiera în competiția oficială Locarno 2012 și a fost selecționat la Sitges, Edinburgh și Buenos Aires.

„Cannon Fodder’’ / „Carne de tun’’ – primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny a făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean și a fost declarat „Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valențe absurd-macabre, cu accent pe absurd.  Doamnelor și domnilor, întâiul film israelian cu zombies din istorie.

„Citadel’’ / „Citadela’’ – debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-și scape fetița din ghearele unei bande de copii sălbăticiți dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul Melies d’Or acordat Celui mai bun film fantastic european al anului.

Nu uita jocurile de copil

„Come Out and Play’’ / „Jocuri de copii’’ – escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un coșmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toți adulții au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în ficțiune cu un remake la fel de sângeros dar mai nihilist al clasicului spaniol, „Cine poate ucide un copil“ (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin și Gerardmer.

„Forgotten’’ / „Nu mă uita’’ – debutul nemțoaicei Alex Schmidt a fost prezentat în premieră mondială la Veneția 2012. Hanna și Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde și-au petrecut vacanțele copilăriei, fantomele trecutului și-arată colții. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

„The Rambler’’ / „Hoinarul’’ – un experiment la limita suportabilului, care arată ca și cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Dar regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul The Oregonian, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimați actori ai ultimelor decenii. „The Rambler’’ a avut premiera mondială la Sundance 2013.

Un film dublupremiat

„Safety Not Guaranteed’’ / „Călător în timp’’ – dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reușește o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau mulți: va regiza Jurassic Park 4.

Info:

Restul selecției, titlurile din competiția de scurtmetraj și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate în săptămânile ce urmează.

Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro. Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.