VIDEO Documentare incitante şi un program inedit la Docuart Fest 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentare-incitante-si-un-program-inedit-la-docuart-fest-2013/

Aproximativ 30 de documentare au fost selectate pentru ediţia a II-a a festivalului de film documentar Bucureşti Docuart Fest 2013.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Aproximativ 30 de documentare au fost selectate pentru ediția a II-a a festivalului de film documentar București Docuart Fest 2013. Festivalul va avea două secțiuni competiționale – o secțiune adresată studenților, iar cealaltă destinată realizatorilor de film documentar.

Zamfira Năstăsache – asistent universitar și criticii de film Florin Barbu și Mihai Fulger sunt membrii juriului care au realizat preselecția filmelor, misiune deloc ușoară, având în vedere numărul impresionant de producții înscrise în competiție.

În secțiunea de film studențesc, publicului îi este adusă aproape o serie de documentare premiate în festivaluri cu renume internațional, realizate de tineri implicați în proiecte artistice de anvergură. La secțiunea documentarelor consacrate, printre filmele care vor stârni interesul cinefililor se regăsesc „Păcătoasa Teodora” (foto sus) – în regia Ancăi Hirte, „Exploratorul” – semnat de Titus Muntean și Xantus Gabor – și „Stremt ’89” – regizat de Dragos Dulea și Anda Puşcaş.

Există proiecții de film documentar și în afara competiției, pe toată perioada festivalului. „Gone Wild” (regia Dan Curean), „Aici… adică Acolo” (regia Laura Capatana Juller), „Vorbitor” (regia Radu Muntean) și „Turn off the lights” (regia Ivana Mladenović) sunt documentarele care vor fi proiectate în cele patru seri de festival, urmate de sesiuni de Q&A cu membrii echipei.

Ediția anului curent întâmpină atât publicul cât și participanții cu un program divers și cu o încărcătură specială.

docuart

De asemenea, în cele patru zile ale festivalului se vor desfășura o serie de master class-uri și mese rotunde, cu diverse teme din industria cinematografică, precum estetica în filmul documentar, producția filmului documentar, filmul documentar de investigație, importanța documentarului istoric în timp.

Info:

Programul va fi disponibil în curând pe platforma http://docuart.ro

Cea de-a doua ediție a Docuart Fest 2013 va avea loc între 26-29 septembrie la Cinemateca Română, sala Eforie și este finanțat de Administrația Fondului Național Cultural.

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în noiembrie 2012 la Clubul Țăranului Român.

Foto credit: Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.