VIDEO „Ernest et Célestine“, farmecul incontestabil al animaţiei tradiţionale, în deschiderea Anim’est 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ernest-et-celestine-farmecul-incontestabil-al-animatiei-traditionale-in-deschiderea-animest-2013/

În perioada 4-13 octombrie, Anim’est îşi aşteaptă spectatorii la Cinema Patria şi Cinema Studio din Bucureşti cu filme alese pe sprânceană de directorul festivalului Mihai Mitrică.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

În perioada 4-13 octombrie, Anim’est își așteaptă spectatorii la Cinema Patria și Cinema Studio din București cu filme alese pe sprânceană de directorul festivalului, Mihai Mitrică.

Organizatorii promit o nouă ediție de succes, plină cu animații multipremiate, workshop-uri, concerte și bineînțeles cele mai fresh petreceri. Pe lângă filmele din secțiunea Minimest, cei mai mici spectatori sunt așteptați în număr cât mai mare și la filmul de deschidere, animația franco-belgiană „Ernest et Célestine”.

Gala de deschidere a celei de-a opta ediții a festivalului va avea loc pe 4 octombrie la Cinema Patria, începând cu ora 19.00.

Anim’est continuă să crească semnificativ în fiecare an. Cu toate astea, unele instituții publice românesti ne tratează cu o indiferență care uneori este ingrijorător de asemănătoare cu sabotajul. Astfel că în fiecare an bugetul nostru devine din ce în ce mai mic. Găurile bugetare de după festival sunt umplute cu eforturi uriașe, după aproape un an de la terminarea festivalului, chiar înainte de startul ediției următoare. Dar Anim’est se încăpățânează să supraviețuiască. Ba mai mult, să crească. Și să aducă din ce în ce mai mulți invitați, din ce în ce mai multe evenimente și filme din ce în ce mai bune și mai diverse.

Vlad Ilicevici,
directorul executiv al festivalului

Cunoscuți pentru „Panique au village“, regizorii Stéphane Aubier şi Vincent Patar împreună cu Benjamin Renner au lansat anul trecut animația bazată pe îndrăgita serie de cărți pentru copii  a scriitoarei Gabrielle Vincent, cu un scenariu semnat de scriitorul francez Daniel Pennac, scenariu care se pretează la multiple interpretări, pentru toate vârstele.

Rezultatul e un film 2D care îi va unge pe suflet pe fanii animației old school cu un vizual fidel stilului ilustrațiilor seriei de cărți și cu personaje adorabile ce par desenate în acuarelă.

O prietenie ciudată

Célestine este o șoricică de la orfelinat, unde învață constant să se teamă de urși, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest – un uriaș blând cu vocea actorului Lambert Wilson (Martix Reloaded, Of Gods and Men).

În epoca filmelor 3D, Anim’est propune o animație cu un farmec clasic, o poveste îndrăgită de cinefilii tineri, și savurată de spectatorii adulți care își vor aminti cu siguranță de desenele animate și cărțile ilustrate ale copilăriei.

„Ernest et Célestine” a avut premiera anul trecut la Cannes, în competiția Quinzaine des Réalisateurs, unde a primit și o mențiune specială, dar cea mai importantă distincție a sa a fost premiul César pentru Cel mai bun film de animație în 2013.

Printre festivalurile care l-au avut în selecție se numără și Toronto IFF, Hong Kong IFF sau Animafest Zagreb, unde a fost proiectat în deschidere.

Foto credit: Anim’est

 

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.