VIDEO Filme cehe clasice, proiectate în locuri inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filme-cehe-clasice-proiectate-in-locuri-inedite/

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Un articol de Laura Iancu|2 iunie 2013

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Festivalul a început ieri, cu o proiecţie în parcarea Ciclop, un loc ascuns de pe Bulevardul Magheru, cu „Ferat Vampire“, un altfel de film cu vampiri. Continuă astăzi în grădina Muzeului Enescu cu filmul cu care Miloš Forman s-a întors să filmeze la Praga – „Amadeus“. Luni va fi o proiecţie în spaţiul industrial WASP, scurtmetraje în sala albă şi un lungmetraj în sala neagră, toate realizate de legenda suprarealismului ceh Jan Švankmajer, iar marţi, în parcarea de pe Magheru, va fi proiectată o comedie neagră, o capodoperă a noului val cehoslovac – „The Cremator“.

Mari filme de Jiří Menzel

Ultima zi a festivalului îi va fi dedicată regizorului Jiří Menzel, urmând a fi proiectate la Palatul Ştirbei trei dintre filmele cineastului. Regizorul va fi prezent pentru a treia oară la Bucureşti, înainte de a fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF. Proiecţia simultană a filmelor „L-am servit pe regele Angliei“, „Vară capricioasă“ şi „Sfârşitul vremurilor vechi“ va fi urmată de o petrecere în onoarea regizorului.

„Bineînţeles, Menzel a fost dintotdeauna iubit de către publicul român, retrospectiva filmelor sale din 2011 bucurându-se de un mare succes. Sperăm că publicul va veni însă la toate zilele de festival, pentru că fiecare film proiectat este unic şi în acelaşi timp reprezentativ pentru cinematografia cehă“, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh. Pe lânga filme, publicul va fi încurajat să vină la toate proiecţiile şi printr-un premiu oferit de Staropramen, partenerul principal al evenimentului.

Program:

Duminică, 2.06 / ora 21.00 / „Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu (Calea Victoriei, nr. 144)

Luni, 3.06 / ora 21.00 / Svankmajer Night / @ WASP (Ion Minulescu, nr. 67 – 93, Fabrica Flaros, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Marţi, 4.06 / ora 21.00 / „The Cremator“ / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru, nr.6-8)

Miercuri, 5.06 / ora 21.00 / Menzel Night / @ Palatul Stirbei (Calea Victoriei, nr. 107)

Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză.
Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.