VIDEO Filmul „Trei la subsol“, de Abram Room, miercuri şi vineri, la Cinemateca Eforie din Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-trei-la-subsol-de-abram-room-miercuri-si-vineri-la-cinemateca-eforie-din-capitala/

Lungmetrajul „Trei la subsol“, în regia lui Abram Room, va fi difuzat, miercuri şi vineri, de la ora 20.00, la Cinemateca Eforie din Capitală, în ediţia a doua a programului „Avangarda revizitată“.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

Lungmetrajul „Trei la subsol“, în regia lui Abram Room, va fi difuzat, miercuri şi vineri, de la ora 20.00, la Cinemateca Eforie din Capitală, în ediţia a doua a programului „Avangarda revizitată“, o sesiune care acoperă avangarda rusă şi sovietică.

A doua sesiune din seria „Avangarda revizitată“ le este dedicată artiştilor avangardişti Abram Room şi Viktor Şklovski, prezenţi în program cu un lungmetraj de referinţă. „Trei la subsol/ Tretiea mesciankaia“, realizat în 1927, este un film mut, de ficţiune, scenariul fiind al lui Abram Room şi Viktor Şklovski, notează Mediafax.

Un cuplu cu o cameră în plus în apartament

Filmul prezintă un cuplu căsătorit care deţine un mic apartament în Moscova. Atunci când un vechi prieten al soţului soseşte în oraş, acesta nu reuşeşte să-şi găsească o cameră de închiriat. Kolea, soţul, îşi invită prietenul să se mute cu ei. Atunci când Kolea este plecat în deplasare, senzuala Liuda şi chipeşul Volodea se îndrăgostesc şi au o aventură

După furia sa la aflarea veştii, soţul se linişteşte. Kolea ajunge pe canapea, iar cei trei se obişnuiesc cu acest ménage à trois, până când soţia descoperă că a rămas însărcinată. Cei doi bărbaţi încearcă să decidă ce să facă, dar Liuda este suficient de puternică pentru a hotărî singură.

Filmul este considerat o peliculă de referinţă pentru umorul şi naturalismul său, precum şi pentru portretul plin de înţelegere şi simpatie al eroinei.

Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română a lansat, în noiembrie 2012, programul „Avangarda revizitată“, un demers de prezentare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura cinema-ului în perioada de până la naţionalizarea din 1948 a producţiei de gen şi a peliculelor deţinute de cinematografele locale.

Prima ediţie a programului, cuprinzând şase sesiuni, a fost dedicată avangardei franceze.

Foto credit: Festival Cannes

18
/04
/22

Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.

07
/04
/22

Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului West Side Story va avea loc o conversație care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

06
/04
/22

Questo, platforma de divertisment urban care oferă jocuri tematice de explorare a lumii reale, și HBO Max provoacă bucureștenii să descopere universul serialului românesc „RUXX” într-un mod inedit, din 9 aprilie!

05
/04
/22

Luna aprilie marchează lansarea unui nou proiect educațional organizat de Asociația One World Romania. Pornind de la principiul că citirea unui film se poate asemăna cu cititul unei cărți, proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

31
/03
/22

CRONICĂ DE FILM Câte ceva despre noul film al lui Pedro Almodóvar, “Madres paralelas” (2021), ajuns acum şi în cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.