VIDEO „Foaie Verde“ – cuvinte, dor, doină şi mişcare cu Grigore Leşe, Mihai Balabaş şi mulţi alţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-foaie-verde-cuvinte-dor-doina-si-miscare-cu-grigore-lese-mihai-balabas-si-multi-altii/

Miercuri, 26 iunie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, TATAIA şi Asociaţia Noi Facem Bine prezintă spectacolul „Foaie Verde“.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Miercuri, 26 iunie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, TATAIA şi Asociaţia Noi Facem Bine prezintă „Foaie Verde“.

Un performance multimedia live, într-o unică reprezentaţie ce va fi înregistrată pe suport audio. Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Ce se întâmplă când pe aceeaşi scenă se întâlnesc doinaşi autentici, Norzeatic, Grigore Leşe, Maria și Mihai Balabaș şi interpreţi de dans contemporan? După cum v-a obişnuit, TATAIA face spectacol şi cântă din colţul gurii „Foaie verde“.

Izvorul de înţelepciune care naşte improvizaţia şi emoţia nu trebuie pierdut sau uitat. Dincolo de melancolie şi youtube, mai există încă doină adevărată în România, iar TATAIA o scoate la iveală. Doina arhaică și doina contemporană se întâlnesc pe scenă, unite într-un ritm ritualic de toacă și mișcare.

Muzică și dans

Publicul va simți și va trăi doina într-un spectacol multimedia, live, cu interpreți autentici aleși pe sprânceană. Zamfira horăște, Răzvan Roșu mânuiește iscusit tulnicul și fluierul, iar Aurelian şi Gheorghe Butnaru, tată și fiu, sunt printre ultimii cimpoieri arhaici din România. În bătaia de toacă a lui Grigore Leșe, dansatorii Andreea Novac, Ioana Marchidan și Istvan Teglas descătușează energie și emoție, iar poezia înțeleaptă a lui Norzeatic și lirica senzorială a Mariei și a lui Mihai Balabaş creează parabola între vechi şi nou, între urban şi rural, între dor şi fericire, între micro şi macrocosmos.

Info:

Coregrafie Andreea Novac, video Mihai Păcurar

Concept şi regie Mihai Sibianu

FB event: https://www.facebook.com/events/475063849239274/

Despre interpreţi: http://www.tataia.net/folclor/interpreti-foaie-verde/

Foto credit: captură video ,, Grigore Leșe – Miorița”

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.