VIDEO În acest weekend, vedete internaţionale la ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-in-acest-weekend-vedete-internationale-la-arcub-live-open-air-jazz-blues-more/

La ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, weekendul începe cu o fascinantă demonstraţie de diversitate şi creativitate muzicală.

Un articol de Andrada Văsii|6 iulie 2013

La ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, weekendul începe cu o fascinantă demonstraţie de diversitate şi creativitate muzicală.

Programul serii de astăzi debutează cu Elena Moroşanu & Michael Acker Quartet, reprezentanţi ai noii generaţii ai jazzului. Deşi foarte tineri, artiştii sunt deja cunoscuţi publicului de gen. Elevă a Ancăi Parghel, Elena Moroşanu s-a evidenţiat ca solistă de jazz, cu toate că relaţia ei cu muzica a început cu genul pop.

Împreună cu Michael Acker (bas electric), Ionuţ Bîcă (pian), şi Vlad Popescu (tobe), formează Three for Helen, un grup înfiinţat anul trecut, care îşi propune să revoluţioneze jazzul. Pe scena festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, bandul vă invită să experimentaţi noile tendinţe ale genului, printr-un repertoriu original, în care stilurile R&B, pop şi muzica electronică sunt inspirat adaptate şi entuziast interpretate în ritmuri de jazz.

Jazzul anilor ’60 

De la ora 20.00, spectatorii vor parcurge o ingenioasă călătorie în timp, conduşi de un grup de împătimiţi creatori de jazz. Prin intermediul unui cunoscut proiect muzical, intitulat Aleea Cosmonauţilor, muzicianul român Mircea Tiberian şi partenerii săi, Chris Dahlgren (contrabas), Christian Lillinger (percuţie) şi tânăra solistă Nadia Trohin, oferă o selecţie de hit-uri din muzica uşoară a anilor ‘60-‘70 şi piese celebre din cabaretul german interbelic, reorchestrate pe ritm de jazz.

Într-o surprinzătoare viziune instrumentală, repere cunoscute ale muzicii autohtone („Două rândunici’’, „Lalele’’, „Inimă nu fi de piatră etc.“) îşi păstrează identitatea melodică, în acelaşi timp căpătând un plus de ritm şi energie.

Călătorie în lumea muzicii pentru cei mici

Duminică 7 iulie, jazzul vine mai aproape de publicul foarte tânăr. Începând cu ora 11.00, copiii sunt chemaţi să descopere instrumentele şi muzica de gen, în cadrul proiectului Jazz for Kids. Iniţiat de Mircea Tiberian şi susţinut de asociaţia culturală jazz.ro, acest proiect muzical are drept scop educarea publicului tânăr, care poate şi trebuie să descifreze limbajul jazz-ului.

Noul jazz

Începând cu ora 19.00, scena festivalului va găzdui un concert de excepţie, susţinut de celebrul grup new-york-ez Medeski Martin & Wood. Elogiat atât în Europa, cât şi în SUA, trio-ul alcătuit din John Medeski (clape şi pian) (foto sus) , Billy Martin (tobe şi percuţie) şi Chris Wood (contrabas şi chitară bas), propune un repertoriu aparte, cu piese care introduc în linia melodică a jazz-ului noi curente muzicale, de la funk, la hip-hop.

Festivalul ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More se încheie duminică seară, cu recitalul unui alt invitat de marcă: celebrul saxofonist James Carter. Instrumentist de geniu şi compozitor remarcabil, James Carter va cânta alături de colegii săi de grup, Gerard Gibbs (orga) şi Leonard King (percuţie). Împreună, îi vor dezvălui publicului bucureştean secretele tehnice interpretative, virtuozitatea şi arta improvizaţiei, care definesc stilul James Carter Organ Trio.

Info :

Accesul este gratuit.

Foto credit: ArCuB

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

15
/06
/17

Proiectul Tango la cetate se deschide în luna iunie prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango. La Hunedoara concertul va avea loc la Castelul corvinilor, în Sufrageria Bethlen pe 16 iunie de la ora 19,00 iar la Alba Iulia, proiectul va fi inclus în “Sărbătoarea muzicii” şi se va desfăşura în Piaţa cetăţii de la ora 18.00

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.