VIDEO Mari actori şi concerte incitante, la Alba Iulia Music & Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incepe-alba-iulia-music-film-festival-cu-productii-de-amploare/

Diversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock şi electroswing, filme de arhivă şi producţii recente din România şi internaţionale.

Un articol de Andrada Văsii|29 august 2013

Diversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediție a Alba Iulia Music & Film Festival, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock și electroswing, filme de arhivă și producții recente din România și internaționale.

Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, la Alba Iulia vor fi prezentate două pelicule clasice: „Noi cei din linia întâi” (1985, regia: Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) sau „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia: Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil).

Tot la capitolul filme, este de menționat proiecția „Samsara”, un documentar filmat în 25 de țări din întreaga lume, a cărui producție a durat mai bine de patru ani. În vorbele creatorilor săi, „Samsara explorează minunile lumii în care trăim, de la banal la miraculos, căutând a înțelege fundamentele spiritualității și a experienței umane.

Samsara este o formă de meditație non-verbală”, iar criticii au lăudat „vizualurile spectaculoase”, vorbind despre film ca despre o „experiență înălțătoare”. În Statele Unite, «Samsara» a câștigat titlul de cel mai vizionat documentar în 2012.

Un eveniment care leagă universul filmului și al muzicii în cel mai direct mod este proiecția filmului mut „Aventurile prințului Ahmed”, cu acompaniament live, eveniment posibil datorită sprijinului Institutului Goethe. Filmul este cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, la care autoarea, Lotte Reiniger, a început lucrul acum 90 de ani, înainte chiar de apariția faimoaselor personaje Disney.

Muzică și film

Spectatorii vor putea arunca o privire într-un univers locuit de prințese și zână, unul în care lupta între bine și rău este în plină desfășurare! Acompaniamentul live este asigurat de Makounouchi Bento, o trupă formată din Felix Petrescu și Valentin Toma, care își descriu proiectul muzical drept „podul care începe acolo unde se termină cuvintele”. Trupa a compus muzică de film, reunind stiluri și genuri muzicale diferite, de la reorchestrări de muzică clasică, până la muzică ambientală și experimentală.

Tot la capitolul muzică, Ioan Pop și grupul Iza vor aduce folclorul autentic românesc pe scena din Piața Cetății Open Air, Berti Barbera Quartet își va demonstra din nou „atracția irezistibilă față de ritm”, iar petrecerile festivalului, găzduite vineri și sâmbătă seara de Galeria Habitat, vor fi animate de ritmuri electro mixate de Silent Strike + Dan Basu și Nico de Transilvania.

Un alt moment muzical deosebit va avea loc duminică, în Piața Cetății: concertul Marius Mihalache Band cu „Electroswing project”. Marius Mihalache este un artist complex care a lansat mai multe albume de concepție și a compus coloana sonoră a unor seriale și filme de lung metraj, inclusiv celebrul „Filantropica” a lui Nae Caranfil.

Muzica este omniprezentă și în filmele prezente la Alba; programul include proiecții despre viața unor artiști („Marley”) sau festivaluri care au făcut istorie („Glastonbury”), musicaluri adaptate pentru marele ecran („Mizerabilii”) sau călătorii muzicale prin istoria unor culturi aparte („Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului”).

Program oficial

Joi, 5 septembrie

Piața Cetății Open Air

19.00 Deschiderea festivalului. Garda Romană. Concert special cu teme muzicale din filme celebre, susținut de orchestra de suflători „Valahia”. Spectacol pirotehnic: Crispus Show.

20.15 Proiecție specială:„În fiecare zi mi-e dor de tine”(România, 1987, regia: Gheorghe Vitanidis)

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție „O zi din viață” („Life in a day”, SUA, 2011) – film realizat de comunitatea YouTube din întreaga lume

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16.00 Scurtmetraje românești din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2013

Vineri, 6 septembrie

Piața Cetății Open Air

20.00 Proiecție specială: „Balkan Melody” (Elveția, 2012, regia: Stefan Schwietert)

21.45 Concert Ioan Pop și grupul Iza

Palatul Principilor Open Air

19.15 Concert Berti Barbera Quartet

20.00 Proiectie „Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” („Crossing the Bridge: The sound of Istanbul”, Germania, 2005)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16.00 Scurt-metraje românești de animație din competiția festivalului Anim’est 2013

18.00 Proiecție: Sound City (SUA, 2012, regia: Dave Grohl)

Galeria Habitat

23.00 Festival Party Concert Silent Strike + Dan Basu (visuals)

Sâmbătă, 7 septembrie

Piața Cetății Open Air

20.00 Proiecție specială: „Funeralii fericite” (România, 2013, regia: Horațiu Mălăele)

22.00 Concert: VUNK

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție specială: „Aventurile prințului Ahmed”, film mut (Germania, 1923), cu acompaniament live Makunouchi Bento

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16.00 Proiecție: „Cu fanfara în vizită” („Bikur Ha-Tizmoret”, co-producție Israel, Franţa, SUA, 2007)

18.00 Proiecție specială: Mizerabilii („Les Misérables”, Marea Britanie, 2012)

Galeria Habitat

23.00 Festival Party. Concert Nico de Transilvania.

Duminică, 8 septembrie

Piața Cetății Open Air

19:15 Concert Marius Mihalache Band: Electroswing Project

20.00 Proiecție specială „Samsara” (Germania, 2012. Regia: Ron Fricke)

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție specială: „Noi cei din linia întâi” (România, 1985. Regia: Sergiu Nicolaescu)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16:00 Proiecţie: „Glastonbury”(Marea Britanie, 2006. Regia: Julien Temple)

18:00 Proiecţie: „Marley” (Marea Britanie, 2012. Regia: Kevin Macdonald)

Foto credit: Radu Neag

14
/12
/17

„Fixeur”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2018, a beneficiat de un turneu de promovare în Statele Unite.

12
/12
/17

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA. Fiind cel mai important festival internațional de film studențesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut […]

12
/12
/17

Astăzi, 12 decembrie, de la ora 20.00, la AFI Cotroceni, are loc avanpremiera exclusivă a thriller-ului „Bullet Head / Capcană mortală”. Invitaţii speciali ai serii de gală vor fi celebrul actor american Adrien Brody şi actriţa româncă Alexandra Dinu. Filmul, din distribuția căruia mai fac parte John Malkovich si Antonio Banderas, va avea premiera în cinemtografele din România pe 5 ianuarie 2018.

12
/12
/17

Walt Disney și Salvador Dali s-au întâlnit în 1945, la o petrecere organizată de Jack Warner, un investitor din lumea filmului. Tot atunci, cei doi mari artiști ai epocii au decis să colaboreze la un proiect cinematografic intitulat “Destino”. Desenele rezultate în urma colaborării dintre Dali și Disney au fost ignorate mai bine de jumătate de secol, până la începutul anilor 2000, când nepotul faimosului desenator american , Roy, le descoperă și materializează proiectul într-un film de 6 minute...

11
/12
/17

SPECIAL Anul 2017 nu a fost nici rău, dar nici extraordinar de bun pentru cinematografia română - nici un foarte mare film. 20 de filme de ficţiune lansate în săli, trei documentare bune, câteva prezenţe în festivaluri (însă fără Cannes), surprinzător de multe debuturi şi câţiva actori foarte tineri şi promiţători.

11
/12
/17

"Star Wars: The Last Jedi", cel de-al 8-lea episod al francizei Star Wars a avut premieră mondială la Los Angeles. La 40 de ani de la lansarea primului film al seriei, specialiștii estimează încasări de 220 milioane dolari pentru "Star Wars: The Last Jedi", în primul weekend de proiecții în cinematografele din Statele Unite.

07
/12
/17

Astra Film Festival, Sibiu pregătește cea de-a XXV-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 15-21 octombrie 2018, la Sibiu. Pe 5 decembrie 2017, au început înscrierile de filme - regizori, producători şi distribuitori de filme din toată lumea îşi pot înscrie cele mai recente producţii de film documentar cu termen limită până pe 5 martie 2018.

06
/12
/17

Unul dintre cele mai prețioase momente dintr-un film, din punctul de vedere al unui spectator, este acela când un nou personaj își face apariția în lumea actoriei, pe marele ecran. Un personaj care pare să fi ieșit de nicăieri și să graviteze instantaneu spre măreție. Daniela Vega, femeia fantastică, personajul principal în jurul căruia se învârte acțiunea noului film al regizorului Sebastían Lelio, este o astfel de actriță.

06
/12
/17

Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai bune documentare de autor al anului, alese, pentru tradiţionalul top, dintre cele lansate în cinematografe sau prezentate în festivaluri şi pe platforme online.

03
/12
/17

ANCHETĂ Vă prezentăm cinci dintre cei mai promiţători tineri regizori români de film ai momentului. Nu au debutat încă în lungmetraj, dar sunt şanse mari - scurtmetrajele lor stau deja mărturie - să tot auzim de ei în anii următori: Octav Chelaru, Ana-Maria Comănescu, Ruxandra Ghiţescu, Roxana Stroe şi Andrei Tănase.

01
/12
/17

CRONICĂ DE FILM Intrat în cinematografe de 1 decembrie, „Mariţa”, de Cristi Iftime, este cel mai reuşit debut românesc lansat în 2017 în săli. Un film despre stările şi emoţiile pe care le declanşează atmosfera unică dintr-o familie, fie una chiar şi destrămată şi reunită doar pentru o seară de Crăciun.