VIDEO Încheiere de stagiune la Teatrul Naţional Bucureşti cu Caragiale în FestCo
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incheiere-de-stagiune-la-teatrul-national-bucuresti-cu-caragiale-in-festco/

Ultimele reprezentaţii ale stagiunii 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt prilejuite de FestCo, începând de astăzi, 18 iunie, pentru patru zile consecutiv.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Ultimele reprezentaţii ale stagiunii 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt prilejuite de Festivalul Comediei Româneşti, FestCo, începând de astăzi, 18 iunie, pentru patru zile consecutiv.

La sfârșitul celor patru zile, spectacole realizate în cadrul Programului „Anul Caragiale la TNB“ vor marca un final binemeritat pentru o stagiune împlinită sub semnul marelui dramaturg, patronul spiritual al teatrului.

Performanţe notabile, creaţii actoriceşti de primă mărime în viziuni regizorale şi scenografice de referinţă, spectacolele „D’ale noastre“, „Două loturi“, „Conul Leonida“, „Scrisoarea“ (foto sus) şi „Năpasta“ au fost apreciate atât de public cât şi de critica de specialitate, oameni de teatru, jurii de selecţie etc.

Spectacole premiate de către UNITER

Pentru „Conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012 “, Teatrul Naţional din Bucureşti a primit „Premiul de excelenţă“ la cea de a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, regizorul spectacolului „Două loturi“, Alexandru Dabija a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor, scenograful Helmut Stürmer cu Premiul pentru scenografie, iar înainte de aceasta, la Gala Premiilor  Radio România Cultural, domnului Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional, i-a fost decernat Premiul secţiunii Teatru, pentru Anul Caragiale.

Un preview al stagiunii 2013-2014

Finalul stagiunii a fost marcat şi de pregătirea premierelor ce vor ieşi la rampă în  toamna acestui an, odată cu deschiderea stagiunii 2013-2014:

„Omul care a văzut moartea“ de Victor Eftimiu  – regia Dan Tudor – Sala Mică

„Micul infern“ de Mircea Ştefănescu – regia Mircea Cornişteanu – Sala Pictura

„Nebun din dragoste (Fool for love)“ de Sam Shepard – regia Claudiu Goga  – Sala Media, apoi la Atelier

„Revizorul“ de Gogol, regia Felix Alexa – Sala Studio.

Un nou spațiu dedicat spectacolului

Redeschiderea stagiunii este prevăzută pentru jumătatea lunii septembrie 2013, când publicul va fi primit cu spectacole noi şi cu numeroase surprize plăcute. Sălilor Mică şi Media, inaugurate la sfârşitul anului 2012,  li se vor adăuga din toamnă Sala Pictura (construită pe vechiul amplasament al atelierului de pictură al TNB, de unde şi denumirea adoptată temporar) şi Sala Studio (fosta sală a Operetei), precum și noi spaţii aferente, de expoziţii şi foaiere spectaculoase. Noile săli, cu dotări ultramoderne, au o funcţionalitate multiplă şi o geometrie variabilă, ceea ce va permite montarea celor mai diverse spectacole.

Din luna iulie încep lucrările la tronsonul A al clădirii teatrului, în mod special la Sala Mare, care intră în reparaţii şi restructurări.  Din toamnă, o parte din spectacolele acestei săli vor fi adaptate şi mutate în cele două săli noi, menţionate mai sus.

Info:

Până la inaugurarea efectivă a noului Teatru Naţional, vă invităm să vă familiarizaţi cu noua sa configuraţie, accesând  turul virtual al clădirii şi al noilor săli, pe www.tnb.ro (homepage click pe butonul  Despre TNB, apoi pe Jurnal de reconstrucţie).

Foto credit: TNB, Augustin Bucur, Adi Bulboacă

24
/08
/16

Filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", câștigătorul premiului Palme d'Or în 2007, ocupă, în opinia criticilor consultați de BBC Culture, locul al 15-lea, într-un sondaj al celor mai bune 100 de filme ale acestui secol. Pe primele trei locuri s-au clasat: "Mulholland Drive" - David Lynch, "In the Mood for Love" - Wong Kar-wai şi "There Will Be Blood" - Paul Thomas Anderson.

24
/08
/16

Într-o vreme în care cinematografele și mai ales vizionările la „video” propuneau în special filme cu actori care fie rupeau norma la frumusețe sau rupeau adversarii în bătaie, m-am trezit ridicat de pe scaun de un domn, nici înalt, nici frumos – conform standardelor clasice, nici pletos, nici musculos. Revedeam filmul „Operațiunea monstrul” (scenariul: Titus Popovici / regia: Manole Marcus) și o seară de luni stătea să se sfârșească în brațele unei dimineți de marți, iar eu brusc vroiam să fiu Corneliu (Marin Moraru). Să pot explica, fumând fie și un cocean de porumb, cum am ales lingurița și am lansat milimetric în buza stufului de unde am recuperat monstrul într-o încleștare în care îi simțeam forța lui colosală.

23
/08
/16

Compozitorul și organistul german din perioada barocă, Johann Sebastian Bach, este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Familia și muzica au fost universul vieții lui.

23
/08
/16

Am călătorit cu trenul după o pauză consistentă, mai lungă de un deceniu. Habar nu mai avem despre felul cum mai arată interiorul vagoanelor și nici despre „fauna” care le populează. Ziua era una liberă pentru tot poporul, destinația una de relaxare (Brașov), deci bănuiesc că publicul era puțin diferit de cel obișnuit. Oricum, prima impresie, a interiorului vagoanelor, a fost una bună, prin comparație cu ceea ce era în vremurile când făceam naveta săptămânal pe ruta București – Găești.

23
/08
/16

Cinematografia românească va fi prezentă în perioada 1-3 septembrie la Roma, în celebrul parc Villa Borghese, cu proiecții de filme în premieră, în cadrul ultimei etape a Romania Film Festival ediția 2016.

23
/08
/16

“Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii.” – Andrei Pleşu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu - reper al vieţii publice şi academice româneşti - împlineşte, astăzi, 68 de ani.

22
/08
/16

Viaţa publică, destul de firavă în sec. al XVII-lea, se desfăşura mai ales în cafenele. Cea dintâi atestată documentar a fost a lui Kara Hamie, în 1667, pe un loc învecinat cu biserica Doamnei de azi. În vremea lui Constantin Brâncoveanu, pe Calea Şerban Vodă (podul Beilicului) se înşirau destule cafenele, toate la dispoziţia mai cu seamă a turcilor.

22
/08
/16

„Nu există cuvinte...a plecat un actor și un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș.." - Oana Pellea. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Marin Moraru va fi depus luni seară la Biserica Colțea din Capitală. Înmormântarea artistului va avea loc miercuri, în jurul orelor prânzului, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiștilor.

22
/08
/16

Între 14 și 18 septembrie, va avea loc prima ediție a festivalului PELÍCULA – LATIN AMERICA FILM & EXPERIENCE. Iubitorii filmului vor putea viziona pelicule conectate puternic cu 8 țări din America Latină: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela și Uruguay. Sunt în total 15 filme care pot fi văzute la Cinema Elvira Popescu, Instituto Cervantes de Bucarest, POINT sau Journey Pub.

22
/08
/16

Fundaţia Geo Barton prezintă spectacolul „Aici nu-i de joacă” după Pauline Daumale, regia Catrinel Dumitrescu, duminică 4 septembrie, de la ora 20.30, în Grădina Televiziunii Române, în cadrul proiectului „Teatru în TVR”.

22
/08
/16

Cel mai așteptat thriller românesc al anului, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat două premii la Festivalul de la Sarajevo, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Sâmbătă seara, la gala de închidere, Gheorghe Visu a urcat pe scenă pentru trofeul Heart of Sarajevo acordat celui mai bun actor. Un al doilea premiu oferit filmului a fost Mențiunea Specială a Juriului. Din 23 septembrie, Câini intră pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film.

21
/08
/16

„Suntem ce sunt amintirile noastre.” - Marin Moraru. Cunoscutul actor a decedat duminică după-amiază, la Spitalul Elias. În vârstă de 79 de ani, actorul Marin Moraru (Marinuș, pentru prieteni) a fost unul dintre cei mai mari actori români ai generației sale. Înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiștilor.

20
/08
/16

Astăzi, 20 august, începe cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival, singurul festival de film balcanic din România. Timp de două zile, sâmbătă și duminică, 20 și 21 august, au loc proiecții de film în Craiova (în aer liber în Centrul Vechi și la Cinema Inspire), după care evenimentul va continua în Portul Cultural Cetate până pe 28 august.