VIDEO J.K. Rowling a scris un roman poliţist folosind un pseudonim
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-j-k-rowling-a-scris-un-roman-politist-folosind-un-pseudonim/

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria „Harry Potter”, a scris un roman poliţist, pe care l-a semnat sub pseudonim, folosind numele unui presupus scriitor debutant, Robert Galbraith.

Un articol de Andrada Văsii|14 iulie 2013

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria „Harry Potter”, a scris un roman poliţist, pe care l-a semnat sub pseudonim, folosind numele unui presupus scriitor debutant, Robert Galbraith.

Astfel, celebra scriitoare britanică a fost lăudată de criticii de specialitate pentru romanul „The Cuckoo’s Calling”, o carte despre un veteran de război care devine un detectiv privat şi îşi ia numele de Cormoran Strike.

1.500 de copii

Cartea, publicată deja în luna aprilie, s-a vândut deja în peste 1.500 de copii în formatul hardback, informează bbc.co.uk.

Secretul scriitoarei J.K. Rowling a fost descoperit după ce jurnaliştii de la publicaţia Sunday Times au devenit bănuitori şi nu au putut să îşi explice modul în care un presupus romancier debutant poate să scrie roman atât de bine elaborat.

Am sperat că acest mic secret va rezista ceva mai mult, întrucât scrisul sub pseudonimul Robert Galbraith a fost pentru o mine o experienţă atât de eliberatoare.

J.K. Rowling,
scriitoare

 

„A fost minunat să pot să public o carte fără atenţia presei, fără mari aşteptări, din pura plăcere de a primi laude sub un nume diferit”, a adăugat J.K. Rowling.

O carte fără atenția presei

Un critic literar britanic a descris romanul „The Cuckoo’s Calling” ca un „debut strălucitor”, în timp ce un alt critic a lăudat capacitatea presupusului autor de sex masculin al romanului de a descrie atât de bine în cartea sa o serie de articole vestimentare feminine.

Un indiciu

Un indiciu care i-a ajutat pe jurnaliştii britanici să descopere faptul că J.K. Rowling a scris acest roman a constat în faptul că presupusul romancier debutant Robert Galbraith avea acelaşi agent şi acelaşi editor ca şi autoarea romanelor din seria „Harry Potter”.

„The Cuckoo’s Calling” a fost publicat de editura Sphere, parte a grupului editorial Little, Brown Book Group, care a publicat şi „The Casual Vacancy”, primul roman pentru cititorii adulţi lansat de J.K. Rowling după încheierea seriei „Harry Potter”.

O nouă identitate

În descrierea autorului romanului „The Cuckoo’s Calling”, de pe coperta volumului, se afirmă că Robert Galbraith a lucrat ca anchetator în Poliţia militară britanică şi a părăsit forţele armate în 2003, pentru a se lansa în industria securităţii civile.

În interviurile ei precedente, J.K Rowling a spus că preferă să folosească un pseudonim pentru toate romanele de după saga „Harry Potter”. J.K. Rowling scrie deja un alt roman care îl va avea ca protagonist pe detectivul Cormoran Strike. Romanul va fi publicat tot cu pseudonimul Robert Galbraith, în 2014.

Foto credit: Daniel Ogren, Wikipedia

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.