VIDEO Jane Austen va fi reprezentată pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-jane-austen-va-fi-reprezentata-pe-viitoarele-bancnote-de-10-lire-sterline/

Chipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, această decizie fiind considerată o victorie importantă pentru anumite feministe britanice.

Un articol de Andrada Văsii|26 iulie 2013

Chipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, această decizie fiind considerată o victorie importantă pentru anumite feministe britanice. Jane Austen, autoarea romanului „Mândrie şi prejudecată” îl va înlocui pe Charles Darwin pe aceste bancnote, începând din 2017, a anunţat miercuri Banca Angliei.

Din 1970, diverse personalităţi pot să figureze pe bancnotele britanice, alături de regina Elizabeth a II-a, al cărei chip este imprimat pe spatele tuturor bancnotelor şi monedelor britanice.

Personajele feminine – o problemă

Jane Austen este cea de-a treia femeie care a fost selecţionată pentru o astfel de onoare. Anunţul din luna aprilie referitor la înlocuirea, începând din 2016, a chipului reformistei din secolul al XIX-lea, Elizabeth Fry, cu cel al lui Winston Churchill, pe bancnotele de cinci lire sterline, a ofensat numeroase feministe, care se tem că regina va deveni singura femeie reprezentată pe bancnotele britanice.

O petiţie, care a adunat 35.000 de semnături, a fost lansată pentru ca o femeie să fie aleasă pentru noua bancnotă de 10 lire sterline. Iniţiatorii ei au salutat alegerea scriitoarei Jane Austen, considerând că ziua de miercuri a fost „o zi excepţională pentru femei şi fantastică pentru puterea poporului”.

„Fără această campanie, fără cele 35.000 de persoane care au semnat petiţia, Banca Angliei ar fi înlăturat femeile din Istorie dintr-o singură mişcare.”

Caroline Criado-Perez,
jurnalista aflată la originea petiţiei

Jane Austen – care a publicat şase romane importante, dintre care cel mai cunoscut, adeseori ecranizat, este „Mândrie şi prejudecată” – a murit în 1817, la vârsta de 41 de ani, notează Mediafax.

Banca Angliei a declarat miercuri că nu a avut niciodată intenţia de a elimina de pe bancnotele britanice toate femeile, cu excepţia reginei. De altfel, banca a invitat publicul larg să îi trimită propuneri pentru noile bancnote, în vederea ameliorării procesului de selecţionare a unor personalităţi istorice.

Credit foto: Bank of England (Site)

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.