VIDEO Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett s-a vândut cu 1,5 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-manuscrisul-romanului-de-debut-al-scriitorului-samuel-beckett-s-a-vandut-cu-15-milioane-de-dolari/

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett, intitulat „Murphy”, a fost vândut cu aproape un milion de lire sterline (1,5 milioane dolari) la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett, intitulat „Murphy”, a fost vândut cu aproape un milion de lire sterline (1,5 milioane dolari) la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s, respectând previziunile specialiştilor.

Manuscrisul, care conţine numeroase note şi diferă în anumite pasaje de versiunea finală care a fost publicată în 1938, a fost achiziţionat de Universitatea Reading din Marea Britanie.

962.500 de lire sterline

Universitatea a plătit 962.500 de lire sterline pentru manuscrisul scris de Samuel Beckett, care era estimat între 800.000 de lire sterline şi 1,2 milioane de lire sterline, informează Reuters.

Potrivit reprezentanţilor casei organizatoare, manuscrisul este foarte important, întrucât reflectă cu mare acurateţe procesul de creaţie al unuia dintre cei mai mari scriitori din secolul al XX-lea, notează Mediafax.

Un manuscris din șase schițe

Textul manuscrisului „Murphy”, conceput între august 1935 şi iunie 1936, la Dublin şi la Londra, este cuprins în şase caiete de schiţe şi reprezintă cheia de boltă a acestei licitaţii, consacrată istoriei şi literaturii engleze.

Manuscrisul conţine şi câteva desene făcute de autor bunului său prieten scriitorul irlandez James Joyce şi actorului de comedie Charlie Chaplin, ambii având o influenţă importantă asupra operei lui Beckett.

Manuscrisul este cu atât mai important cu cât, spre sfârşitul vieţii sale, Samuel Beckett a spus că „Murphy” era un element-cheie în procesul de înţelegere a operei sale, la fel ca piesele sale de teatru „Aşteptându-l pe Godot” şi „Happy Days” şi romanul său „Molloy”.

Povestea unui infirmier

„Murphy” este considerat cel mai comic text dintre operele lui Samuel Beckett. Personajul central, un infirmier într-un azil psihiatric care dă numele romanului, încearcă să îşi găsească liniştea refugiindu-se în „mica lume” a spiritului.

Născut în 1906, la Dublin, Samuel Beckett a trăit cea mai mare parte a vieţii la Paris, a scris în franceză şi în engleză şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1969.

Scriitorul a murit în 1989.

Foto credit: Wikipedia

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.