VIDEO Mostra de la Veneţia debutează miercuri şi se anunţă „întunecată“, oglindind criza economică
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mostra-de-la-venetia-debuteaza-miercuri-si-se-anunta-intunecata-oglindind-criza-economica/

Mostra de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, debutează miercuri, cu o puternică prezenţă anglo-saxonă la cea de-a 70-a ediţie, care se anunţă mai degrabă ,,întunecată”, reflectând actualele crize ,,economice, sociale şi familiale”.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

Mostra de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, debutează miercuri, cu o puternică prezenţă anglo-saxonă la cea de-a 70-a ediţie, care se anunţă mai degrabă „întunecată“, reflectând actualele crize „economice, sociale şi familiale”.

Cu toate acestea, festivalul va demara într-o manieră strălucitoare, cu americanul George Clooney, un obişnuit la Veneţia, şi compatrioata lui Sandra Bullock, protagoniştii din „Gravity” (foto sus) , un thriller ştiinţifico-fantastic regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron.

Prezentat în afara competiţiei şi în 3D, „Gravity” prezintă povestea unui astronaut experimentat şi a unei experte în ingineria medicală, rămaşi singuri în spaţiu, după explozia navetei lor spaţiale.

În total, 53 de filme vor fi prezentate în cele 10 zile de proiecţii de la Lido, dintre care 20 se află în competiţia pentru Leul de Aur, decernat pe 7 septembrie.

Abuzuri sexuale, violenţe comise asupra femeilor, disoluţia legăturilor familiale, crize ale valorilor… Cineaştii nu dau semne de optimism.

Alberto Barbera,
directorul festivalului 

Printre concurenţi se află câteva nume mari din circuitul cinematografic mondial precum regizorii britanici Stephen Frears („Philomena”) şi Terry Gilliam („The Zero Theorem”), israelianul Amos Gitai („Ana Arabia”) şi japonezul Hayao Miyazaki („Kaze Tachinu”), singurul asiatic în competiţie alături de regizorul din Taipei Tsai Ming-Liang („Jiaoyou”).

Regizorul Philippe Garreln va reprezenta Franţa în competiţie cu „La jalousie”, o poveste despre iubire şi cuplu.

Ficțiune în 3D

Patrice Leconte va prezenta, în afara competiţiei, „Une promesse”, adaptat după romanul „Voyage dans le passé” de Stefan Zweig. Thierry Ragobert, fost colaborator al oceanologului Jacques Yves Cousteau, va avea onoarea de a închide festivalul, tot în afara competiţiei, cu „Amazonia“, o ficţiune cu animale turnată în 3D.

Regizorul franco-algerian Merzak Allouache va fi în competiţia oficială cu „Les terasses”, alături de canadianul Xavier Dolan cu „Tom à la ferme”.

Printre cineaştii aşteptaţi se numără scenaristul american Peter Landesman care debutează ca regizor cu „Parkland”, un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, a cărui lansare în cinematografe este prevăzută pe 22 noiembrie, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la moartea lui JFK.

De la roman la film

Compatriotul său David Gordon Green va fi şi el în competiţie cu filmul „Joe”, povestea unui fost deţinut (Nicolas Cage) care încearcă să se reabiliteze în societate. Cineastul Kelly Reichardt va prezenta „Night Moves”, un film despre un grup de eco-terorişti.

Fanii lui James Franco vor fi încântaţi să îl vadă pe renumitul actor şi regizor concurând cu „Child of God”, adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Paul Schrader îşi va face marea revenire (în afara competiţiei) cu „The Canyons”, un film cu turbulenta Lindsay Lohan, bazat pe un scenariu scris de Bret Easton Ellis, autorul scenariului filmului „American Psycho”, notează Mediafax.

Pe lângă Stephen Frears cu al său „Philomena”, un film despre o irlandeză aflată în căutarea copilului său care i-a fost răpit în adolescenţă, cinematografia britanică va fi onorată în acest an la Veneţia prin includerea în selecţia oficială a regizorului Terry Gilliam, al cărui film este considerat un fel de ,,Brazil” contemporan, cu Christoph Waltz, Tilda Swinton, Matt Damon şi Mélanie Thierry în distribuţie.

Foto credit: Cinemagia

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.