VIDEO Peste 1600 de spectatori la deschiderea TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-peste-1600-de-spectatori-la-deschiderea-tiff-2013/

Pe scena Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din inima oraşului Cluj-Napoca s-a deschis oficial, ieri seară, la ora 20.45, cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Un articol de Andrada Văsii|1 iunie 2013

Pe scena Ursus Open Air (Piața Unirii) din inima orașului Cluj s-a deschis oficial, ieri seară, la ora 20.45, cea de-a 12-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Invitații, oficialitățile locale și peste 1600 de spectatori au dispuși să înfrunte vremea capricioasă pentru o comedie savuroasă regizată de inconfundabilul Pedro Almodóvar: „Amanții pasageri“.

Numere mari prezente la TIFF

Au introdus oficial ediția de anul acesta Tudor Giurgiu, președintele festivalului, Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, primarul orașului Cluj-Napoca – Emil Boc, și Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj.

„Mă bucur că am reușit să învingem din nou ploaia și că sunt atâția spectatori aici. Anul acesta, avem o ediție plină, cu 190 de filme din 53 de țări și câteva sute de invitați“, a declarat Tudor Giurgiu.

Pe covorul roșu al galei s-au aflat câțiva dintre invitații de marcă ai festivalului: Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie și vicepreședinte în consiliul Academiei Europene de Film, directorul de imagine Ed Lachman, regizorii câtorva dintre filmele incluse în selecție – Pablo Berger („Blancanieves“), David Lambert („Hors les Murs“), Denis Côté („Vic et Flo ont vu un ours“) – sau Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca ( New York) și membru al juriului competiției.

Spoturi cu mesaj direct

La gală a fost difuzat, în premieră, primul spot cu Luminița Gheorghiu dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu – autorul campaniei de imagine TIFF 2013 – pentru proiecțiile din Piața Unirii.

„Este o campanie mai neobișnuită, pentru că e o ediție aventuroasă. Anul ăsta nu mai facem glumițe, poate și pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă“, a spus directorul artistic Mihai Chirilov, subliniind faptul că „anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele“.

Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creației lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie: „Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român“.

Clujul colorat

Un preview a subliniat câteva dintre highlight-urile programului Weekend la Castel, destinat familiilor în primul weekend de TIFF, pe 1 și 2 iunie, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din apropiere de Cluj: Castelul Banffy de la Bonțida. Un moment special le-a fost dedicat și trupelor pe care TIFF le aduce în premieră la Cluj: explozivii The Tiger Lillies, ucrainenii de la DakhaBrakha, care vor acompania live capodopera „Earth“, de Alexander Dvzhenko, sau formația austriacă Sofa Surfers.

Cei peste 1600 de spectatori ai galei au fost îndemnați să răspundă la întrebarea „Ce culoare are Clujul?“, în avanpremiera unui nou festival care va anima orașul începând din această vară – Colours of Cluj (1 – 4 august 2013), care va include dans, muzică, teatru, lansări și alte evenimente culturale. Răspunsul publicului din Piața Unirii a fost: roșul.

Înaintea proiecției, un making of a surprins momentele de neuitat de la ediţia precedentă TIFF, iar cei curioși să afle ce s-a întâmplat la prima ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină“ de la Biertan – programat anul acesta între 14 și 18 august – au avut parte de un filmuleț amuzant.

Clujul respiră TIFF

Un clip in memoriam Irina Petrescu a punctat câteva dintre momentele memorabile cu îndrăgita actriță care s-a stins din viață la 71 de ani, în luna martie. Irina Petrescu a fost premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2007.

A emoționat audiența și montajul numit „Clujul respiră TIFF“, cu prieteni și invitați ai festivalului care au vorbit despre experiența lor la TIFF. Printre ei, regretatul critic de film Alex. Leo Șerban, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Jaqueline Bisset, Wim Wenders, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Dieter Kosslick – directorul Festivalului de la Berlin, criticul Jay Weissberg („Variety“), producătoarea Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alexandra Maria Lara.

405 voluntari de diverse vârste

405 voluntari au grijă ca ediția de anul acesta să fie cât mai bine organizată și mai plăcută pentru spectatori și pentru invitați. În efortul organizatorilor de a implica și oameni cu mai multă experiență, pe lângă studenţi și liceeni, cel mai matur dintre voluntarii cooptați anul acesta în echipa TIFF are 69 ani.

Info:

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: Gabriel Aldea, Nicu Cherciu

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.