VIDEO Pianistul de jazz George Duke a murit la vârsta de 67 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-pianistul-de-jazz-george-duke-a-murit-la-varsta-de-67-de-ani/

Pianistul de jazz şi producătorul muzical George Duke, cunoscut ca pionier al jazzului fusion şi pentru colaborările sale cu rockerul Frank Zappa, a murit la vârsta de 67 de ani, a anunţat agentul de presă al artistului.

Un articol de Andrada Văsii|7 august 2013

Pianistul de jazz şi producătorul muzical George Duke, cunoscut ca pionier al jazzului fusion şi pentru colaborările sale cu rockerul Frank Zappa, a murit la vârsta de 67 de ani, a anunţat agentul de presă al artistului.

George Duke, care a murit luni seară, la Los Angeles, suferea de leucemie limfoidă cronică, a precizat agentul său de presă.

Duke, care s-a născut în San Rafael, California, a avut primul contact cu jazzul la vârsta de patru ani, atunci când mama lui l-a dus la un concert al celebrului pianist Duke Ellington. A început lecţiile de pian, în mod oficial, la vârsta de şapte ani.

Muzicianul american, renumit pentru abilitatea lui deosebită de a combina armonios sintetizatoarele şi jazzul fusion cu alte stiluri muzicale, precum rock şi funk, şi-a început cariera la mijlocul anilor 1960, după ce s-a alăturat orchestrei clubului de jazz Half Note din San Francisco, care era condusă de celebrul Al Jarreau.

Printre primele discuri fusion

A devenit cunoscut pe plan internaţional cu albumul „The Jean-Luc Ponty Experience with The George Duke Trio” din 1969, considerat unul dintre primele discuri de jazz fusion apărute pe piaţă, care combină jazzul cu vioara electrică a virtuozului francez Jean-Luc Ponty.

Albumele sale „Faces in Reflection”, „The Aura Will Prevail” şi „Liberated Fantasies”, toate lansate în anii 1970, sunt astăzi considerate albume clasice ale stilului jazz-funk.

În acea perioadă, George Duke a colaborat la mai multe albume cu Frank Zappa în calitate de membru al grupului Mothers of Invention.

Muzica sa a depăşit graniţele jazzului, intrând în sfera altor stiluri, precum R&B şi pop, şi a colaborat cu trompetistul Miles Davis, cântăreţul pop Barry Manilov, cântăreţul R&B Smokey Robinson şi cântăreţul country Lyle Lovett.

George Duke a avut şi o piesă pop de mare succes în 1981, intitulată „Sweet Baby”, o colaborare cu basistul Stanley Clarke. George Duke a fost recompensat cu premii Grammy în calitate de producător muzical al discurilor lansate de cântăreaţa de jazz Dianne Reeves în 2000 şi în 2001, notează Mediafax.

Ultimul dintre cele 40 de albume ale muzicianului american, „DreamWeaver”, a fost lansat în luna iulie.

Foto credit: George Duke (Facebook)

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.