VIDEO Primul lungmetraj de animaţie cu siluete de hârtie, proiectat la Cluj şi acompaniat de Filarmonică
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-primul-lungmetraj-de-animatie-cu-siluete-de-hartie-proiectat-la-cluj-si-acompaniat-de-filarmonica/

Primul lungmetraj de desene animate din lume care a fost conceput în întregime din siluete de hârtie, produs în Germania în 1926 şi intitulat „Aventurile prinţului Achmed“, va fi proiectat, astăzi, în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Un articol de Andrada Văsii|5 iulie 2013

Primul lungmetraj de desene animate din lume care a fost conceput în întregime din siluete de hârtie, produs în Germania în 1926 şi intitulat „Aventurile prinţului Achmed”, va fi proiectat, astăzi, în Parcul Central din Cluj-Napoca şi va fi acompaniat de Filarmonica de Stat Transilvania.

Fabian Muhlthaler, directorul Centrului Cultural German din Cluj-Napoca, unul dintre organizatorii manifestării, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiecţia este cel mai mare eveniment organizat de centru.

Centrul Cultural German din Cluj-Napoca aduce, în premieră în Transilvania, primul lungmetraj de animaţie din istoria cinematografiei conceput în întregime din siluete de hârtie, «Aventurile prinţului Achmed». Acesta va fi proiectat, vineri seară, în aer liber, în Parcul Central din Cluj-Napoca şi va fi acompaniat de Filarmonica de Stat Transilvania. Această proiecţie este cel mai mare eveniment organizat de Centrul Cultural German şi dorim să marcăm ambiţiile Clujului de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.

Fabian Muhlthaler,
directorul Centrului Cultural German din Cluj-Napoca

Povești vechi de o mie de ani

Reprezentanţii Centrului Cultural German au arătat că „Aventurile prinţului Achmed” a fost produs şi regizat de Lotte Reiniger între 1923-1926, muzica filmului aparţinându-i lui Wolfgang Zeller.

Reprezentanţii Centrului Cultural German din Cluj-Napoca  au subliniat că pelicula prezintă poveşti orientale, pline de poezie şi magie, fascinând de aproape o sută de ani oameni din întreaga lume. Ei consideră că Lotte Reiniger recreează, prin cele 100.000 de imagini ale filmului, lumea celor 1001 de nopţi, plină de graţie şi mister, care nu şi-a pierdut nici până astăzi farmecul, notează Mediafax.

Filmul este produs cu 22 de imagini pe secundă şi durează 70 de minute. Deși iniţial a fost un alb-negru, acesta a fost colorat în post-producţie. Muzica filmului este compoziţia originală a lui Wolfgang Zeller din 1926 şi contribuie la crearea unei experienţe audio-vizuale unice, atât tehnic, cât și narativ.

Filarmonica de Stat Transilvania a fost înfiinţată la Cluj-Napoca, în 1955, constituindu-se din Orchestra Teatrului Maghiar, existentă încă din anul 1792.

Info:

Proiecţia este gratuită, filmul fiind subtitrat în limba română.

Foto credit: Cinemagia

 

25
/09
/17

Dakino Production anunță premiera în cinematografe a celui de-al 7-lea film de lungmetraj în regia lui Dan Chișu, ANIVERSAREA, ce va avea loc 10 noiembrie, la o zi distanță de data la care se sărbătorește căderea Zidului Berlinului, moment emblematic ce reprezintă sfârșitul regimului comunist în țările din Europa Centrală și de Est.

23
/09
/17

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, „Mother!”, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

20
/09
/17

„Perfect sănătos”, noul lungmetraj al Ancăi Damian (scenariu – Lia Bugnar, actori în cele mai importante roluri: Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea), nu se înscrie în noul val. Ceea ce nu înseamnă că nu e important.

20
/09
/17

„Am avut norocul de a avea succes în anii ‘50, când frumuseţea avea o altă însemnătate decât are astăzi. În zilele noastre, orice actriţă tânără sau model devin celebre foarte repede şi nu au timp să-şi dezvolte personalitatea.” - Sophia Loren. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren împlineşte, astăzi, 83 de ani.

19
/09
/17

CRONICA DE FILM „Un pas în urma serafimilor”, debutul extrem de aşteptat al lui Daniel Sandu, ficţionalizează, într-un stil apropiat de un anume cinema mainstream nu foarte ofertant, experienţa nefericită a regizorului ca elev într-un seminar teologic ortodox.

19
/09
/17

Filmările la "Moromeții 2", în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, au debutat ieri (18 septembrie), în comuna Talpa, locație unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, s-a înregistrat prima parte a filmului. Filmările vor dura trei săptămâni și au loc în cinci imobile, una dintre case fiind aceeași în care s-a înregistrat prima peliculă.

19
/09
/17

Astăzi, 19 septembrie (de la ora 21.00), mîine și poimîine, la CinemaPRO, American Independent Film Festival pregăteşte trei întâlniri cu actorul Ethan Hawke, invitat special al Festivalului. Astfel,, în această seară, celebrul actor va prezenta filmul "Born to Be Blue" - premieră în România. Ethan Hawke joacă rolul celebrului trompetist şi muzician Chet Baker, devenit o legendă a jazz-ului în anii ʼ50.

18
/09
/17

Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist. Protagoniștii filmului sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul Festivalului de la Karlovy Vary.