VIDEO Primul weekend cu filme, dans şi muzică de calitate, la Bucharest Music Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-primul-weekend-cu-filme-dans-si-muzica-de-calitate-la-bucharest-music-film-festival/

Timp de 10 zile, Piaţa George Enescu este transformată într-o inedită sală de concerte în aer liber. Între 21 şi 30 iunie, ArCuB vă invită la cea de-a VIII-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, un eveniment plin de farmec şi rafinament, intrat deja în preferinţele culturale ale bucureştenilor.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Timp de 10 zile, Piaţa George Enescu este transformată într-o inedită sală de concerte în aer liber. Între 21 şi 30 iunie, ArCuB vă invită la cea de-a VIII-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, un eveniment plin de farmec şi rafinament, intrat deja în preferinţele culturale ale bucureştenilor.

Festivalul va debuta vineri, 21 iunie, cu tradiţionala „Oră de Dans“, dedicată tuturor pasionaţilor, în fiecare weekend, începând cu 18.30. La ora 19.30, deschiderea festivalului va fi marcată de concertul Orchestrei Sinfonia Bucureşti, condusă de dirijorul Florin Totan. Orchestra Sinfonia Bucureşti este primul ansamblu privat înfiinţat în muzica românească după Revoluţie.

Timp de o oră şi jumătate instrumentiştii, împreună cu invitaţii speciali – soprana Irina Baiant şi flautistul Cătălin Opriţoiu – vă propun un repertoriu diversificat, într-o interpretare de excepţie; Habanera (Bizet), „Piraţii din Caraibe“ (H.Zimmer), „Summertime“ (Gershwin) sau versiunea disco-rock a „Simfoniei a 5-a“ de Beethoven (B. Holocombe) fiind doar câteva dintre surprizele serii.

În finalul primei zile a festivalului, bucureştenii sunt invitaţi la întâlnirea cu un monstru sacru al baghetei, Maestrul Sergiu Celibidache. De la ora 21.00, în Piaţa George Enescu, puteţi urmări proiecţia unui adevărat document audio-video – înregistrarea „Simfoniei a 5-a“ de Anton Bruckner, în interpretarea Filarmonicii din München, condusă magistral de marele dirijor român.

Sâmbătă, 22 iunie – Seara ariilor de operă

În cea de-a doua zi a festivalului, iubitorii artei lirice se pot bucura de creaţiile marilor compozitori: Verdi, Mozart, Rossini, Bizet, Pucini, etc. Imediat după „Ora de dans“, bucureştenii aflaţi în Piaţa George Enescu vor intra în atmosfera boemă a unei seri la operă.

Ingredientele acestei reţete de suces sunt asigurate de participarea Orchestrei Naţionale Radio, condusă de un reprezentant de frunte al noii generaţii de muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare, precum şi de recitalurile susţinute cu virtuozitate de solişti ai Operei Naţionale Române, soprana Ana Maria Donose, mezzosoprana Maria Jinga, tenorul Liviu Indricău şi baritonul Daniel Pop.

Seara se va încheia tot în acorduri lirice de excepţie cu opera „Don Pasquale“ de Gaetano Donizetti, respectiv cu proiecţia înregistrării realizate la Metropolitan Opera, avându-l ca dirijor pe James Levine şi ca prim solişti pe  Anna Netrebko şi John del Carlo.

Duminică, 23 iunie – Un regal simfonic

Un concert grandios în aer liber este cea mai bună propunere a acestui weekend, făcută tuturor celor tentaţi de o experienţă muzicală inedită. Duminică seară, în cadrul Bucharest Music Film Festival, publicul este invitat să descopere farmecul unor compoziţii de prestigiu şi bogăţia interpretativă a Orchestrei Simfonice Bucureşti, alături de doi importanţi artişti ai momentului: dirijorul Benoît Fromanger şi violonistul George Tudorache. În programul serii, sunt incluse lucrări semnate de P.I.Ceaikovski, A. Dvorak şi Dan Dediu.

De asemenea, filmul acestei seri este dedicat simfoniei. De la ora 21.00, puteţi urmări cele mai cunoscute lucrări ale marilor compozitori ruşi într-o valoroasă înregistrare  a concertului „St. Petersburg Night“, susţinut de Filarmonica din Berlin, condusă de maestrul Zubin Mehta.

Foto credit: ArCuB

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu