VIDEO Regizorul ceh Jiří Menzel va fi celebrat la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-ceh-jiri-menzel-va-fi-celebrat-la-tiff-2013/

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|9 mai 2013

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj).

Regizor de film și teatru, actor și scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Veneția, Karlovy Vary și la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF. Cu acest prilej, o expoziție cu posterele filmelor sale, parte a colecției unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj.

„Un maestru al comediei umane“, cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a născut la Praga în 1938 şi a absolvit celebra școală de film FAMU în 1962. Coleg de generație cu Miloš Forman și Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentanții Noului Val în cinematografia cehă.

Scurtmetrajul său,  „Moartea domnului Baltazar“, a fost inclus într-un film-manifest al Noului Val, numit „Pearls of the Deep“ / „Micile perle“, distins cu Premiul criticii – FIPRESCI la Locarno, în 1965.

Un film realizat după povestiri

La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj și cu doi ani înainte de „primăvara de la Praga“, din 1968, Jiří Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuți regizori europeni, câștigând Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu „Trenuri bine păzite’’/ „Closely Watched Trains“/ „Ostře sledované vlaky“, unul dintre cele șase filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal.

Filmul i-a adus numeroase alte premii și șansa de a pleca din fosta Cehoslovacie. Menzel a rămas însă în țară și a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

Filmul închis timp de două decenii din cauza cenzurii

În 1968, obținea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru „Vară capricioasă“/ „Capricious Summer“/ „Rozmarné léto“, iar în 1969 termina un film care a stat închis două decenii din cauza cenzurii: „Ciocârlii pe sârmă“/ „Larks on a String“/ „Skřivánci na niti“, o altă adaptare după Hrabal, recompensată cu Ursul de Aur și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia în 1990.

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectată „Sătucul meu drag“/ „My Sweet Little Village“/ „Vesničko má středisková“, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, adaptare după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film străin.

Este portretul amuzant al unei comunități sătești din Cehia anilor 80, în care protagoniști sunt Otik (János Bán) și Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor și oameni simpli care au de-a face cu politica și birocrația atunci când un funcționar pune ochii pe casa lui Otik, perfectă pe post de casă de vacanță la țară.

Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, „Cutting it Short“/ „Postřižiny“ (Mențiune specială la Festivalul de la Veneția, 1981), „Sfârșitul vremurilor vechi“/ „The End of the Old Times“/ „Konec starých časů“ (Cel mai bun film – Festivalul Internațional de Film de la Los Angeles, 1990) și „În slujba regelui Angliei“/ „I Served the King of England“ (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar – 2007). În prezent, regizorul se află în post-producție cu noul său film, „Don Juans“/ „Donšajni“.

Expoziție de afișe inspirată din filmele lui Jiří Menzel

Spectatorii din Cluj vor putea admira și câteva dintre afișele filmelor sale, realizate de artiști cehi, la Muzeul de Artă din Cluj. Expoziția va fi deschisă pe 18 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Galeriilor, și va putea fi vizitată până pe 18 iunie. Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colecția unică de afișe de film a filmotecii Terry Posters din Praga.

Trei dintre ele sunt creații contemporane, iar câteva dintre cele de dinainte de 1990 mai există în 2-3 copii, ceea ce ridică valoarea lor la câteva mii de euro. Expoziția include afișele originale ale filmelor ,,Ciocârlii pe sârmă’’, ,,Trenuri bine păzite’’ sau ,,Vară capricioasă’’.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.